Ново дисциплинарно производство срещу Ченалова | webcafe.bg
newscafe

Ново дисциплинарно производство срещу Ченалова

Webcafe.bg
09.02.2015, 11:21 (обновена 09.02.2015, 11:55)
Румяна Ченалова

Снимка: © bTV

По искане на правосъдния министър Христо Иванов

Висшият съдебен съвет образува четвърто поред дисциплинарно производство срещу съдия Румяна Ченалова от Софийски градски съд заради нейните действия по делата за несъстоятелност на френските дружества "Белведере дистрибуция" и "Домейн менада".  Това стана по искане на правосъдния министър Христо Иванов.

Според него Ченалова е допуснала нарушения на Закона за съдебната власт - неоправдано е забавила производството, нарушила е Етичния кодекс, накърнила е престижа на съдебната власт, не е изпълнила служебните си задължения.

Предложението на Иванов е изготвено въз основа на констатациите, направени в хода на проверката на дейността на Панайот Велков в качеството му на временен синдик, назначен от Ченалова по няколко търговски дела, както и на база на проверка по сигнал до министерството от 7 януари 2015 г., депозиран от една банка по повод действията на Ченалова по четири търговски дела.

Срещу Ченалова от СГС вече има дисциплинарни производства по предложения заради забавени дела, нарушение на Етичния кодекс на магистратите, заради уронване престижа на съдебната власт и неизпълнение на служебни задължения.

Ченалова е проверявана още от 2013 г. заради действията си като адвокат по сделка за македонския тютюнев холдинг. В края на 2014 г. след скандала с "Белведере" започна ново дисциплинарно производство.

На 15 януари 2015 г. започна трета дисциплинарка срещу Ченалова заради забавено производство, като предложението беше внесено от петима членове на ВСС, сред които председателят на ВАС Георги Колев.

Заради проверките на Ченалова Висшият съдебен съвет взе решение да я отстрани от длъжност за срок от шест месеца. Санкцията на ВСС има отражение и върху знаковия процес "Октопод", който вероятно ще бъде поверен на нов съдия и ще се върне отначало след 4-годишно производство на първа инстанция.

Oще: висш съдебен съвет  всс  георги колев  министерство на правосъдието  октопод  правосъдие  правосъдно министерство  румяна ченалова  софийски градски съд  съд  съдебна система  христо иванов  ченалова 


Още от България

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани