За първи път в България: уъркшоп за драматурзи в село Габровци | webcafe.bg
newscafe

За първи път в България: уъркшоп за драматурзи в село Габровци

Webcafe
25.04.2016, 11:41 (обновена 25.04.2016, 13:12)
дом за непослушни

Уникална за България академия за драматурзи с лекции и ателиета ще се проведе от 23 юли до 6 август

Да имаш писателски талант е дар Божи, но не само. Много най-известните романисти, сценаристи и драматурзи са тренирали и шлифовали дарбата си под ръководството на ментори, след което сами са предавали на младите си последователи съветите, правилата, полезните практики и тенденции в школи, курсове и трейнинги.

Tова лято за първи път и в България ще има Международна академия за драматургично писане, наречена "Дом за непослушни".

Това е съвсем ново събитие в културния календар на страната и е насочено към всички, които се интересуват от творческия процес, залегнал в основата на филм, театрална пиеса или танцово представление.

Дори онези, които смятат, че радио пиесите са отживелица, ще се убедят, че този жанр се развива и има своите съвременни наследници.

Академията ще се проведе от 23 юли до 6 август и програмата ще включва четири лекции и три практически пет-дневни ателиета.

Сред лекторите са известни имена от водещи европейски театри, университети, културни организации на Германия, Франция, Дания, България.

Форумът ще започне в София с лекция на прочутия македонски драматург Горан Стефановски,автор на десетки текстове за театър, най-известните сред които са "Диво месо" , "Двойно дъно", "Татуирани души" и "Черна дупка", поставяни с успех и в България.

След това творческата лаборатория ще се пренесе във Велико Търново и село Габровци, като за основно място на обучителния модул е избрано... бивше ТВУ, днес превърнато в артистичен център "Дупини".

Отправна точка на всички работилници ще бъде именно историята на самата сграда за малолетни престъпници и случилото се в нея.

Оттук идва и заглавието на форума - "Дом за непослушни".

Участниците ще нощуват в красивия Килифаревски манастир, а по-роматинтичните могат да отседнат в самата арт резиденция или да опънат палатка в двора й.

Всички лекции и ателиета ще са на английски език, но ще бъде осигурен и преводач.

В момента тече отворена покана за набиране на участници от страната и цяла Европа. Таксата за участие е от 100 до 160 според броя на ателиетата, в които ще се включи курсистът.

Организатори на събитието са Гьоте-институт - България, Френски институт - България, ОСАИК "36 маймуни" - София, Арт-група ДУПИНИ - Велико Търново и Арте Урбана Колектив - София.

Крайната дата за кандидатстване е 1 май 2016 г.

За повече информация и записване: http://sumscriptwritingcamp.weebly.com/

Oще: lifecafe  дом за писатели  драма  драматургия  знаменитости  кино  модни тенденции  пиеси  писане  писане на пиеси  писатели  приложение  приложение за писане на текст  пътувания  текстов редактор  фотогалерии 


Още от България

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани