Горанов отряза ВСС за повишение на заплатите | webcafe.bg
newscafe

Горанов отряза ВСС за повишение на заплатите

Webcafe.bg, по БГНЕС
26.02.2015, 13:29 (обновена 26.02.2015, 13:41)
Владислав Горанов

Само Мая Манолова можела да печата "горановки" за целта, но пари за увеличение на заплатите в съдебната власт нямало

Финансовият министър Владислав Горанов отказа на магистратите от ВСС повишение на заплатите. Те очакваха 12 процента увеличение на заплатите си, но финансовия министър беше категоричен, че няма достатъчно пари за това.

Необходимата сума за повишаване на заплатите е в размер на 24 милиона лева допълнително, които не са предвидени в бюджета за съдебната власт. Заплатите на магистратите не са актуализирани през последните близо три години, а по закон заплатите в съдебната система трябва да се актуализират.

Според закона "основното месечно възнаграждение за най-ниската съдийска, прокурорска и следователска длъжност се определя в размер на удвоената средномесечна заплата на заетите лица в бюджетната сфера, съгласно данните на Националния статистически институт". През 2012 година заплатите на магистратите бяха актуализирани със 7%.

"Няма как да ви помогна, няма пари в държавата за такова увеличение. За съжаление, не съм в комфортната ситуация да разпределям излишъци, а в некомфортната да ме слагат на банкноти, за съжаление - фалшиви", каза Горанов, имайки предвид „горановките", които Мая Манолова от БСП раздаваше на протестиращи пред марламента преди ден, когато се гласуваше държавният заем в размер на 16 милиарда лева..

Горанов предложи на членовете на ВСС да се промени Законът за съдебната власт и така заплатите на магистратите вече да се изчисляват по друг начин. „Ако напишете в закона, че финансовият министър е крокодил, той няма да стане крокодил", каза той Горанов.

Горанов обясни, че състоянието на държавата не е балансирано и че сега се налага да откаже на една от властите, която иска допълнително пари.

Юлияна Колева от ВСС, която преди беше депутат от ГЕРБ, предложи за обсъждане други варианти за осигуряване на пари, като например вдигане на таксите. Тя напомни, че наредба в тази посока има отдавна, но вероятно поради популизъм, не е приета.

Oще: висш съдебен съвет  владислав горанов  всс  герб  дълг  закон за съдебната власт  мая манолова  ратификация на новия дълг  статистика  съд  съдебна власт  съдебна система  финансов министър  юлияна колева 


Още от България

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 18.12.2014, 19:07

2 Шамито | 26.02.201515:23

Лихварят го каза в прав текст.Повишение– при правилно взети "политически" решения.Ега ти независимата съдебна система.Откровен рекет.Но кой ли ме чете мен?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.10.2011, 07:32

1 pepe | 26.02.201514:24

Вдигане на данъците зада се платят повишенията на заплатите на същите хора - съдии, прокурори, въобще "съдебна власт", които напоследък станаха известни като най-корумпираните, най-виновните, онези, заради които Европа не ни харесва, които почти успяват да ортнемат от политиците приза за най-противно съсловие? Усмивка
Тези хора наистина умеят да дразнят Усмивка
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани