Спецпрокурорите от СГП се засегнаха на "шпиц-команда" | webcafe.bg
newscafe

Спецпрокурорите от СГП се засегнаха на "шпиц-команда"

Webcafe.bg
02.03.2016, 14:29 (обновена 02.03.2016, 14:37)
бойко атанасов, следовател

Снимка: © Нова ТВ

Следователят Бойко Атанасов призова колегите си от Следствието да "споделят впечатления и да разчупят оковите, защото е крайно време". Вместо това беше обвинен от тях в "невъзможност да възприеме и възпроизведе правилно фактите от обективната действителност".

Служители от Първи сектор на Столичното следствие и отдел "Специализиран" на Софийската градска прокуратура излязоха с позиция срещу твърденията на колегата си Бойко Атанасов, който заговори за наличието на "шпиц-команди" за политически рекет под надзора на главния прокурор.

26-ма души от звеното, за което Атансов твърдеше, че се занимава с поръчки, поискаха да дадат обяснения пред Етичната комисия на ВСС.

Първият подпис под писмото е на прокурора по делото КТБ Иван Гешев.

Те определят изказванията му като "дълбоко неверни" и го обвиняват в "невъзможност да възприеме и възпроизведе правилно фактите от обективната действителност".

"Това не би било наш проблем, а на кадровата политика на съдебната власт и на неговата съвест, ако част от тези твърдения не засягаха нас. Засягат ни, защото в тях той ни обвини (и продължава да ни обвинява) в извършване на престъпления против правосъдието и участие в организирана престъпна група (освен множество коментари от личен характер, които няма да обсъждаме)", пише в писмото на следователите и прокурорите.

Те прилагат и "справка" за определението на шпиц-команда в Уикиречник - „хора със садистични наклонности, често сред тях има и криминални престъпници, убийци и т.н."

"Ние не сме, а и не смятаме да ставаме лица със садистични наклонности, криминални престъпници и убийци", пишат магистратите.

Те отричат съмненията, че оригинални документи от разследването за КТБ са унищожени - самият Бойко Атанасов "попадна" на цели контейнери с нарязани и скъсани листове от свидетелски показания.

"Съзнаваме, че всички Вие членовете на ВСС сте изправени пред труден избор. Да направите каквото трябва (и то максимално публично и ясно, за да се отстранят всички съмнения и да се изчисти името ни) с риск да героизирате някого, каквато може би е една от целите на един от многото съвпадащи си интереси. Или да направите по-лесното, да се замаже случая на принципа "и вълкът сит, и агнето цяло".

В такава хипотеза всички ние (а и всички магистрати) бихме имали легитимното очакване за в бъдеще, че всеки от нас може да се яви без каквито и да е последствия пред някоя медия и да твърди дълбоко неверни неща. Включително и такива, уронващи престижа на конкретни магистрати, сочещи че същите извършват престъпления и петнящи името на структурата в която работи, а и на съдебната власт в цялост", завършва писмото.


Още от България

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 04.01.2016, 20:26

1 Афич | 03.03.201608:00

Тия срама нямат! Всички виждаме в какво стадо са се превърнали с главните овчари Цацата и неговия ментор Б.Сарафов, вечния зам-глав.прокурор от времето на неврастеника Филчев.
   

оценка

+0 -0