Кунева обяви 10-процентно увеличение на заплатите на учителите | webcafe.bg
newscafe

Кунева обяви 10-процентно увеличение на заплатите на учителите

Webcafe
19.06.2016, 12:39 (обновена 19.06.2016, 13:02)
национален учителски събор

Снимка: © mon.bg

По време на провеждащия се в столичната зала "Арена Армеец" Национален събор на учителите, министърът на образованието Меглена Кунева обяви пред 12 000 учители увеличение на заплатите от 1 януари 2017-та

10-процентно увеличение на заплатите си ще получат всички учители в държавните училища от 1-ви януари 2017-та, заяви министърът на образованието Меглена Кунева от трибуната на провеждащия се в "Арена Армеец" Национален събор на учителите.

Ще се увеличат и парите за квалификация на учителите, както и за тези, които изпълняват длъжността "класен ръководител", обяви още тя плановете на просветното министерство.

Тя съобщим че според финансовия министър Владислав Горанов, в следващия държавен бюджет приоритетът ще е образованието, а по-дългосрочната цел на МОН щяла да бъде средните учителски заплати да са по-високи от средната заплата за страната.

В официално обръщение по време на образователния форум, президентът Росен Плевнелиев се обяви за превръщане на "възраждането на българското образование" в дългосрочен, надпартиен и стратегически национален приоритет. Той призова политиците да "застанат мирно" и "да погледнат" и "да чуят" учителите.

"Вълнувам се от тази среща, защото добре знам , че съдбите на милионите българи, съдбата на всеки един човек зависи от неговите учител. Щастливи са тези, които винаги са имали любим учител на своя страна в своя житейски път", каза президентът и добави, че се вълнува искрено, защото и неговите родители са учители и познава добре огромното удоволствие, което те са изпитвали от професията, но и ежедневието, изпълнено с много несгоди.

Президентът отбеляза, че българското образование в момента се намира в преломен момент на чакани от години реформи, които да решат натрупаните проблеми.

"Най-добрата инвестиция за една страна е образованието на младите, време да започнем да управляваме образованието като инвестиция. В центъра са децата, бъдещето на България, а реформата е невъзможна без вас - учителите. Отговорността е огромна на всички. Такова трябва да е и призванието на вашия труд, трябва да нарастват отговорностите, но и авторитета, на учителите както и възнагражденията им", заяви още Плевнелиев.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова, която има сериозен стаж в системата на образованието - първо като учител по руски език, а след това и като директор на столичното 73-то училище "Владислав Граматик" - каза в приветственото си слово, че за да бъдеш учител - това е мисия, и че преподавателите трябва да са подготвени, мотивирани и постоянно да се развиват.

За наем на зала "Арена Армеец", озвучаване и техническо оборудване Министерството на образованието и науката  обяви, че е предвидило 100 000 лв. Учителите пътуват до София с училищните автобуси, като разходите се поемат от бюджета на учебното заведение.

Според програмата на Националния учителски събор, форумът ще продължи 2 часа и половина.


Още от България

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани