Цветан Василев се обяви за жертва на заговор | webcafe.bg
newscafe

Цветан Василев се обяви за жертва на заговор

Webcafe.bg
10.12.2014, 17:27 (обновена 10.12.2014, 17:52)
цветан василев

Снимка: © vassilev.bg

"230 млн. евро остават в КТБ по сметките на моята фирма. По мои лични сметки и по сметки на семейството ми стоят още няколко стотин хиляди евро", заявява Цветан Василев.

Банкерът Цветан Василев наруши мълчанието си за първи път, откакто БНБ сложи началото на процедурата за отнемане на лиценза на някогашната четвърта по големина банка КТБ, на която Василев е мажоритарен собственик.

В интервю за немското бизнес-издание Handelsblatt, озаглавено "Олигархът отвръща на удара" Цветан Василев заявява, че банката му е станала жертва на заговор с участието на политически лидери и ключови фигури в българската прокуратура, чиято цел е изкуственото довеждане на КТБ до несъстоятелност, за да се усвоят на безценица апетитни активи на банката и да се отърват от някои кредити.

В същото време Василев се защитава срещу обвинението срещу него за целенасочено източване на КТБ, като обявява, че сам е станал жертва заради блокираните пари в банката.

"230 млн. евро остават в КТБ по сметките на моята фирма. По мои лични сметки и по сметки на семейството ми стоят още няколко стотин хиляди евро", заявява Цветан Василев.

Банкерът твърди, че решението на БНБ да отнеме лиценза на КТБ е противозаконно.

"Банката никога не е имала проблем с ликвидността. Не трябва да забравяме, че преди масивната кампания през юни банката имаше печалба преди данъчно облагане в размер на 240 млн. евро", коментира Цветан Василев.

Цветан Василев обвинява БНБ и правителството за злоупотреба с конфиденциална информация за сметките на клиентите на КТБ. Вероятно банкерът има предвид неофициалните списъци с имена на вложители с депозити над гарантирания максимум, които циркулират в интернет.

До момента достоверността на данните в тях не беше потвърдена от никого, но думите на Василев клонят тъкмо в тази посока. "Имената и парите им бяха оповестени без тяхно съгласие", казва той.

"КТБ е жертва на зловредна кампания, която беше организирана от политико-икономически кръг от средите на българската Турска партия", казва Цветан Василев пред изданието.

Вестникът обаче цитира неназован политически експерт от България, според когото банкерът сам носи вина за съдбата си: "Още докато си сътрудничеше с Пеевски, репутацията му не беше добра. Колапсът не беше изненада, сега Василев се опитва да си измие ръцете".

Собственикът на КТБ твърди, че дори без кризата с банката България е изправена пред сериозни предизвикателства и предупреждава, че вижда големи рискове за дестабилизация на финансовата система на страната.

Василев все още се намира в сръбската столица Белград и очаква решение по делото за екстрадиция в България, където беше привлечен като обвиняем.

Според автора на статията в Handelsblatt Цветан Василев се намира под домашен арест. До момента обаче няма информация за промяна на мярката му за неотклонение, а сръбският съд постанови най-леката мярка - подписка.

"Възнамерявам да се върна в България, ако сигурността на семейството ми и на мен самия бъде гарантирана и ако има ясни знаци за справедлив процес", казва той.

Oще: банка  делян пеевски  ктб  несъстоятелност  обвинение  цветан василев 


Още от България

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани