Над 1,5 млн. българи живеят под границата на бедността | webcafe.bg
newscafe

Над 1,5 млн. българи живеят под границата на бедността

Webcafe.bg
15.12.2014, 17:04 (обновена 15.12.2014, 17:14)
линия на бедност по области през 2013 г.

Снимка: © НСИ

Беден жител на София е човек, чиито месечни доходи са били под 448 лева. Двойно по-ниска е линията на бедност в Пазарджик, но за сметка на това - делът от бедното население е много по-голям.

Повече от милион и половина български граждани - или 21% от населението - са били под линията на бедността през 2013 г. Това показват данните на Националния статистически институт, представени днес.

Линията на бедност за миналата година е била на ниво 285,92 лева. Основният фактор, който увеличава риска за попадане в групата на бедните, е икономическата активност и участието на пазара на труда, обявяват от НСИ.

Намалява относителният дял на бедните сред работещите хора. Делът на бедните работещи на непълно работно време е 20.9%, докато сред работещите на пълно работно време този дял е 6.4%. Същевременно рискът от бедност сред работещите жени е с 0.5 процентни пункта по-нисък от този при мъжете.

"Учи, за да (не) работиш"

Има пряка връзка между образователното равнище и нивото на бедност при заетите.

Относителният дял на работещите с висше образование под линията на бедност е 1.5%, докато при лицата с основно и по-ниско образование този дял достига до 30.2%.

Рискът от бедност е над 20 пъти по-висок за лицата с основно и по-ниско образование в сравнение с тези с висше образование.

Според типа домакинства най-големият риск от бедност се наблюдава при семействата, които се състоят от двама възрастни с три или повече зависими деца. Сравнението с 2012 г. показва повишение на риска за тази група.

През 2013 г. се увеличава и относителният дял на децата в риск от бедност по образователната степен на техните родители.

71.5% от децата, чиито родители са с основно или по-ниско образование, са живели в бедност, показват данните на НСИ.

Без месо и парно, но с мобилен телефон

Интересни данни показва индекса за субективната оценка и личните нагласи относно възможностите за задоволяване на отделни нужди.

Над 64% от анкетираните от НСИ декларират, че нямат възможност да посрещнат със собствени средства неочаквани финансови разходи (например: неотложен ремонт, подмяна на техника или разходи за лечение при внезапно заболяване).

51,1% са хората, които признават, че не могат да си позволят консумация на месо, пилешко или риба всеки втори ден.

Повече от 66% са отговорилите отрицателно на въпроса дали домакинството може да си позволи едноседмична почивка извън дома.

45% от анкетираните се ограничават при отопление на жилището си поради недостиг на средства.

Успоредно с това само 4.2% от българите не могат да си позволят телефон, включително мобилен, 1.7% - цветен телевизор, 9.5% - автоматична пералня.

Oще: бедност  възрастни  данни  деца  диплома  домакинство  доходи  икономика  нси  работещи  работници  статистика 


Още от България

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани