СУ създава бакалавърска програма "Хебраистика" | webcafe.bg
newscafe

СУ създава бакалавърска програма "Хебраистика"

Webcafe.bg
02.04.2015, 19:18 (обновена 02.04.2015, 19:29)
Софийски Университет

Снимка: © Webcafe.bg

Хебраистиката е интердисциплинарна академична специалност, центрирана около изследването на еврейското общество, история и философия

От новата учебна година кандидат-студентите в СУ ще могат да се записват за нова бакалавърска програма - „Хебраистика". Това е 104-тата специалност, която може да се изучава във висшето училище.

Новата бакалавърска програма беше представена от заместник-ректора на СУ доц. д-р Милена Стефанова, председателя на програмния съвет на специалността проф. дин Христо Матанов и от Албена Григорова, началник отдел „Образователни дейности".

„Имаме „Арабистика", а нямаме отсрещната страна на Близкоизточния регион. Така че вече се надявам да сме отговорили на очакванията на млади хора, интересуващи се от този регион, да могат да получат специализирано образование в България именно в тази сфера", каза доц. Стефанова. Специалността „Хебраистика" ще бъде в професионално направление „Социология, антропология и науки за културата", редовна форма с обучение на български и английски езици.

Хебраистиката е интердисциплинарна академична специалност, центрирана около изследването на еврейското общество, история и философия. Тя обхваща исторически аспекти (еврейска история, изследвания на Близкия Изток и ориенталистика), религия, археология, социология, лингвистика (еврейски езици), политически науки, икономика, джендър, етнология, изкуство, регионални изследвания и помощни дисциплини. В програмата по хебраистика историята на Израел се изучава в контекста на нейното взаимодействие с различни култури от античната епоха до наши дни. Изучават се отношенията между държавата Израел и съседните държави, както и трагичната съдба на евреите през ХХ в.

„Предполагаме, че стопанският модел на държавата Израел би могъл да бъде до голяма степен учител на съвременното поколение, което се стреми към бързо развиваща се пазарна икономика - Израел дава пример за това отношение. Висока технология плюс високо развита пазарна икономика", отбеляза проф. Матанов при представянето на специалността.

За нея ще се кандидатства както за всички останали специалности в Историческия факултет - с изпит по история на България, провеждан в СУ, оценката от матура по история, български език и литература, или по английски, френски, немски, испански, италиански или руски език.

Oще: бакалавърска програма  висше образование  евреи  еврейска общност  милена стефанова  образование  софийски университет  специалност  су  университетска програма  хебраистика 


Още от България

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 06.09.2010, 15:20

2 Manuela Gerenova | 03.04.201511:12

Ельоменатите ен спат! Балгари, сабодете се, превземат ни, всичко е консперация!!!
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 28.05.2013, 13:42

1 Верчето Михова | 03.04.201510:03

Хебраистика?! Чуди се Да не би да идва от това: hebrew - иврит?...
?!джендър?! - научна дисциплина?!
Само от това става ясно, че нещата са смешни.

П.П. А идеята за такава специалност е добра...
   

оценка

+1 -0