Три стъпки за по-добра България от ДСБ | webcafe.bg
newscafe

Три стъпки за по-добра България от ДСБ

Webcafe.bg, по БГНЕС
08.04.2013, 14:24 (обновена 10.04.2013, 11:46)
Иван Костов и Светослав Малинов

Снимка: © Sofia Photo Agency

Тъмносините обещават почти никаква бюрокрация за малкия и среден бизнес, запазване на съществуващите работни места (но не и увеличаване), както и увеличаване на парите за здравеопазване чрез по-висока събираемост на здравните вноски.

Демократи за силна България и Български демократичен форум представиха днес проекта си за предизборна платформа. Те предлагат три стъпки за по-добра България - "Доходи, Работа, Сигурност", чиято цел е освобождаване на доходите от монополни цени и облекчаването им от данъци и бюрокрация.

Според тях трябва да се премахне данъчната ставка от 15% за едноличните търговци и облагането им като самонаети физически лица.

Вместо разрешителни за бизнеса, последващ контрол

Те са "за" заменяне на досегашната система на предварителни разрешения и проверки за започване на среден и малък бизнес със система на последващ контрол, както "за" осъвременяване на държавните образователни изисквания. Двете партии не обещават увеличение на работните места, а запазване на съществуващите.

Националната статистика обяви данни за търговията на дребно, които показват свиване за 11-ти пореден месец. Оборотите намаляват с 0.9% през февруари спрямо януари и с 3.3% спрямо година по-рано.

Най-големият спад е при аптеките - с 3%, при стоките за бита, мебелите и битовата техника - с 1.9%, при облеклата и обувките - с 1.5%. Спадът при храните, напитките и цигарите е с 0.3%. Най-много е нараснал оборотът в електронните магазини - с 1.7%.

Но на годишна база има спад в почти всички дейности. Най-висок е в търговията с нехранителни стоки (без горивата) - с 6.4%. Продажбите на храни, напитки и цигари намалява с 4.9% спрямо февруари 2012.

Повече пари за здравеопазване чрез по-добра събираемост на вноските

Обявяваме война на мафията и организираната престъпност, оттегляме МВР от бизнеса, създаваме сигурна страна", пише още в предизборната им платформа. Партиите обещават и увеличаване на парите за здравеопазване от 4.1% на 6% от БВП без повишаване на здравната вноска, а само чрез по-добра събираемост на здравните вноски.

Иван Костов беше категоричен, че тъмносините ще действат по ясно разписани стъпки за излизане от кризата и отново наблегна на опита, който имат негови експерти в тази област. По думите му страната ни е доведена до дълбока криза, а ДСБ казва: "Има изход".

Евродепутатът Светослав Малинов предлага увеличение на парите за здраве от 4.1% на 6% от БВП без увлечение на здравните вноски. "Зад всяко от тези предложения има конкретни законодателни стъпки", посочи Малинов. Той обяви, че със "Синьо единство" ще продължат да работят за обща формация след изборите.

Костов беше категоричен, че разочарованието на сините избиратели от раздялата на двете партии ще бъде бързо преодоляно, защото избирателите ще припознаят истинското дясно. От своя страна Малинов заяви, че никога дясно правителство не е предизвиквало социални протести като това на ГЕРБ и сега ДСБ трябва да покаже истинското лице на десните.

Лидерът на ДСБ отново повтори, че ГЕРБ са избягали от отговорност с подаването на оставка. Според него посочения от БСП за премиер Пламен Орешарски, "не е експерт, който може да стои начело на програмно правителство", а такъв кабинет няма и да е стабилен.

Oще: герб  данъци  дсб  иван костов  икономика  партия  политика  предизборна платформа 


Още от България

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 07.05.2010, 04:54

2 MacAllister | 08.04.201319:20

Вън МВР от бизнеса! Само ме е страх, че ченгетата могат да организират атентат и да започнат да изкарват Костов самоубит, убит от престъпността и т.н.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.01.2011, 14:17

1 lele male | 08.04.201317:05

Едните - три стъпки, другите - три стълба... Политиците ни канят на някакъв изчанчен танц на пилон... Объркан
   

оценка

+0 -0