КФН наложи рекордна глоба на "Икономедиа" | webcafe.bg
newscafe

КФН наложи рекордна глоба на "Икономедиа"

Webcafe.bg
14.01.2015, 15:00 (обновена 14.01.2015, 15:08)
Стоян Мавродиев

Снимка: © BGNES

Санкциите, наложени от КФН по Закона срещу пазарните злоупотреби с финансови инструменти, възлизат на тримесечните заплати на всички журналисти в "Капитал"

Комисията за финансов надзор наложи поредица от глоби срещу издателя на в. "Капитал", "Капитал Daily" и електронното издание "Дневник" заради нарушение на законодателството против пазарните манипулации.

На "Икономедия" е наложена санкция от 150 хиляди лева по 2 наказателни постановления. Двама от журналистите от "Капитал" са глобени с по 5 000 лева заради отказ да разкрият източник на информация.

Санкциите, наложени по Закона срещу пазарните злоупотреби с финансови инструменти, възлизат на тримесечните заплати на всички журналисти в "Капитал", отбелязват издателите.

Постановленията на КФН подлежат на обжалване пред съда.

От "Капитал" цитират бивши експерти на Комисията, които твърдят, че досега не е имало по-висока единична глоба от постановените 100 хиляди лева по един от актовете срещу "Икономедиа".

За сравнение, само преди дни одиторът на КТБ KPMG беше глобен със същата сума за значителни пропуски и грешки в петгодишните заверки на финансовото състояние на фалиралата банка.

Рекордната глоба е заради статията "Паниката е по-голяма от проблема". Същият материал стана повод за прокурорска проверка по сигнал на директора на компанията "Водстрой 98", свързвана с депутата от ДПС Делян Пеевски, заради която журналисти от вестника бяха привиквани на разпит в полицията.

"Проверката на КФН на собствеността на две от компаниите стига до номиналния им собственик Иван Мирински и (за "Техноекспортстрой") до панамска офшорка, което кара КФН да стигне до извод, че Пеевски няма как да ги контролира. Обратното твърди в публични изявления банкерът Цветан Василев, който е кредитирал въпросните фирми", пише "Капитал".

Втората санкция е свързана със статия от Капитал Daily по повод дивидента за 2013 г. на "Софарма" АД, който ще се разпредели на предстоящо общо събрание на компанията. КФН е счела публикацията за пазарна манипулация.

Трета проверка е започнала по повод статия, разкриваща опита за налагане на "банкова ваканция" непосредствено след кризата в КТБ с искане за разкриване на източниците на информацията.

Според "Икономедиа", безпрецедентният размер на глобите цели да уязви компанията финансово и да доведе до автоцензура в статиите, свързани със финансовата система.

Oще: вестник  глоба  закон  злоупотреба  икономедиа  капитал  комисия за финансов надзор  кфн  медии  санкция  стоян мавродиев  финансови инструменти 


Още от България

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

2 deowin | 14.01.201522:55

Тъй ми, удри!
Що не санкционират Труд, ПИК, Шок или Блясък? Щото са изрядни издания, стожери на независимата, сериозна, общественополезна журналистика.
   

оценка

+3 -0

Регистриран на: 25.09.2014, 23:41

1 1Sion1 | 14.01.201522:01

Малко им е.Икономедия са христоматиен пример за цензура .Погеднете статията им в Дневник по темата.С претенциозното заглавие - Опит за цензура и изтрити половината коментари под статията , а на авторите им - месечен бан.Мисля , че е крайно време някой да подшушне на Америка за България да сменят стенвестника.Тези не стават.Апропо , гранта на фондацията за Капитал и Дневник е 3 000 000 лева.Така че да не реват.Ще си платят глобата с щатски средства.Е , Прокпиев ще се лиши от малко лични постъпления , но нямам съмнение , че ще навакса с новият грант. Смее се
   

оценка

+0 -2