Ниска активност на вота, масовка в Гърмен | webcafe.bg
newscafe

Ниска активност на вота, масовка в Гърмен

Webcafe.bg
01.11.2015, 12:06 (обновена 01.11.2015, 13:31)
 25 октомври, гласуваме за представители на местната власт – кметове и общински съветници, както и на национален референдум за електронно гласуване.

Снимка: © Webcafe.bg

Избирателната активност към 10.00 ч. е 8,66 на сто

По-слаба избирателна активност бележи вторият тур на местните избори в ранните часове на деня. Избирателната активност към 10.00 ч. е 8,66 на сто, показва данни на ЦИК.

Най-малко хора са отишли до урните в София - 2,3 на сто от имащите право на глас. Най-голям е процентът на гласувалите в Община Ружинци, Област Видин - 28,9%.

В Пловдив към 10 часа правото си на глас са упражнили едва 3.78 на сто от избирателите - това е с около 4 000 души по-малко спрямо миналата неделя.

До 10.00 часа в община Сливен са гласували 9 126 души или 8,68 %, което е по-малко, отколкото на първия тур. По-малко хора са отишли до урните в Плевен, Хасково и Бургаска област. В община Перник активността на избирателите е близка до тази в първия тур - 7 на сто.

Изключително слаба, според членовете на секционните избирателни комисии - дори рекордно ниска, е активността в Пазарджик, за разлика от гласуването по селата. Към 10 часа правото на вот в общината са упражнили под 7 %.

Кметове се избират в 133 общини, 14 от тях са в областни градове. На балотаж отидоха кандидати за 980 кметства и 24 районни кметове в най-големите градове.

На другия полюс е активността в известното с незаконния ромски квартал село Гърмен, чийто жители масово се стекоха към урните. От 9 часа те се събраха пред секционната избирателна комисия, защото искат да гласуват за кмет, който ще узакони жилищата им. Твърдят, че не са продали гласовете си.

На втория тур се явяват бившият кмет Ахмед Башев от ДПС и досегашният Минка Капитанова от Движение за просперитет и сигурност на община Гърмен.

Арести

Арести за купуване на гласове имаше снощи в Сливен, съобщи БНТ. Двама души са задържани за купуване на гласове - баща и син от село Крушаре, които полицията следи от 13 октомври.

У тях са открити 2 списъка, с 45 души, на които са раздадени пари и още един списък с хора, на които предстои да бъдат раздадени пари.

Цената на глас в общината е паднала до 20 лева, разказаха свидетели, чиито гласове са били купени.

Oще: балотаж  втори тур на местните избори  избирателна активност  местни избори  оик  пазарджик  пловдив  сик  цик 


Още от България

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани