Панов и Панова поискаха да оглавят ВКС | webcafe.bg
newscafe

Панов и Панова поискаха да оглавят ВКС

Webcafe.bg, по в. "Преса"
02.12.2014, 20:09 (обновена 02.12.2014, 20:18)
ВСС среща с НПО

Снимка: © webcafe.bg

Павлина Панова (вдясно) отново ще се опита да събере мнозинство за кандидатурата си, след като през септември изборът във ВСС беше провален. Конкурентът й от първия тур - Таня Райковска - този път е отказала да бъде номинирана.

Висшият съдебен съвет ще избере председател на ВКС между съдиите Павлина Панова и Лозан Панов в края на януари 2015 г., за когато беше насрочен вторият опит за попълване на една от трите най-високопоставени позиции в съдебната власт.

Павлина Панова е зам.-председател на ВКС и ръководител на Наказателното му отделение. Тя се яви и на проваления първи тур през септември, като номинацията й беше подкрепена лично от Лазар Груев. Тогава обаче нито тя, нито колегата й Таня Райковска успяха да съберат нужното мнозинство от 17 гласа във ВСС.

Самата Райковска е отказала предложение да бъде номинирана повторно, съобщава в. "Преса". На 20 ноември - денят, в който изтече 7-годишният мандат на Лазар Груев - тя беше посочена от ВСС да изпълнява функциите председател на ВКС до избора на титуляр.

Вторият кандидат за поста на Груев - съдия Лозан Панов - е бивш председател на Административен съд - София. От 2012 г. насам работи във ВАС.

Според източници на изданието, сред членове на ВСС е била обсъждана и кандидатурата на бившия правосъден министър Антон Станков. Днес обаче изтече крайният срок за внасяне на номинации, а претендентите останаха само двама.

Изборът на нов председател на ВКС ще се проведе на 29 януари 2015 г. Процедурата е включена в наблюдението на Европейската комисия и се очаква тя да бъде коментирана в предстоящия доклад по напредъка на България в съдебната реформа и вътрешния ред.

Oще: вкс  всс  върховен касационен съд  ес  избор  лазар груев  лозан панов  мониторинг  павлина панова 


Още от България

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани