ЧЕЗ взимала незаконно пари от абонати, обжалвали сметките си | webcafe.bg
newscafe

ЧЕЗ взимала незаконно пари от абонати, обжалвали сметките си

Webcafe.bg
24.08.2015, 15:18 (обновена 24.08.2015, 17:21)
електричество

Потребителите, които смятат, че правата им са били нарушени от действалите до момента неравноправни клаузи, вече могат да заведат иск в съда

"ЧЕЗ Разпределение България" АД незаконосъобразно е изисквало от абонатите си да заплащат сметки, срещу които са подали писмено възражение, или когато са били уличени в неправомерно въздействие върху измервателните устройства, без това да е доказано. Това реши Върховният касационен съд.

Според Комисията за защита на потребителите (КЗП), която е завела колективен иск в съда, дружеството е въвело неравноправни клаузи в договорите с потребителите за предоставяне на услугата. Една от клаузите гласи, че "подаването на възражение срещу сметката не освобождава потребителя от задължението да заплати дължимата сума".

Според решението на ВКС, в срок от два месеца дружеството трябва да премахне клаузите от Общите условия на договорите, гласи съобщението на КЗП.

Експертите на комисията напомнят, че потребителите, които смятат, че правата им са били нарушени от действалите до момента неравноправни клаузи, вече могат да заведат иск в съда за претърпени вреди, без да е необходимо отново да доказват, че клаузите са нищожни.

В момента се разглеждат и други колективни искове срещу някои електроразпределителни дружества, които не са отстранили нужното по препоръка на КЗП.

ЧЕЗ информира, че отдавна не прилага двете клаузи от "Общите условия на договорите за пренос на електрическа енергия през електроразпределителната мрежа", които бяха обявени за неравноправни.

Oще: абонати  вкс  дело  кзп  сметки  съд  чез 


Още от България

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 17.09.2011, 15:49

1 Klient | 24.08.201515:35

Аае стига бе !
Верно ли ?

И в горивата ни лъжели казаха !

Тц тц тц тц Чуди се

Май идват избори Чуди се
Някой да е чул ?
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани