Уникален танц на Сатурн и Венера в утрото на 9 януари | webcafe.bg
newscafe

Уникален танц на Сатурн и Венера в утрото на 9 януари

Webcafe.bg
08.01.2016, 14:18 (обновена 08.01.2016, 14:36)

1 от 3 снимки Назад Напред

слънчева система

Снимка: © Getty Images

Явлението е уникално, заради голямото видимо сближаване на двете планети.

Уникално съединение на Венера със Сатурн ще може да се наблюдава над България на 9-ти януари рано сутринта, преди зазоряване. Това съобщиха от Института по Астрономия към БАН.

Удобни за наблюдение на явлението ще бъдат терасите на средните и горните етажи на жилищните блокове, гледащи на изток или на юг, спортните площадки или парковите райони с нисък хоризонт в посока югоизток.

Тъй като и двете планети са сравнително ярки, визуалното приближаване на двете планети ще може да се наблюдава без нужда от пътуване до тъмни удобни места извън градовете.

Явлението е уникално, заради голямото видимо сближаване на двете планети.

В действителност, в пространството реално те са много отдалечени. На 9 януари Венера и Сатурн ще изглеждат все едно са една зад друга, в зависимост от посоката, от която ги гледаме.

Двете планети, които ще се намират на ъглово отстояние само 5′ (Венера на 5′ северно от Сатурн), ще изгреят около 05:15 ч. за София.

Най-ясно явлението ще се наблюдава между 06:30 и 07:00 ч. (за Варна - с около 20 минути по-рано), когато планетите ще са вече малко по-високо над югоизточния хоризонт - на около 10 градуса.

Ъгъл от 10 градуса е приблизително колкото изглежда широка длан или юмрук, при изпъната напред ръка, уточняват на страницата на Института във Facebook.

Тази видима близост ще позволи Венера и Сатурн да се наблюдават едновременно в окуляра на телескоп при големи увеличения - 300 или 400 пъти. При такива увеличения се виждат в детайли пръстените на Сатурн и процепа Касини между тях, а Венера ще изглежда във фаза - със 79% осветен диск.

Тази сутрин над София бе ясно и двете планети се наблюдаваха съвсем удобно на югоизток, пише още във съобщението, разпространено в социалната мрежа.

От Института прилагат и две снимки с описания към тях.

Oще: астрология  астрономия  бан  венера  звезди  институт по астрономия  институт по астрономия с национална астрономическа обсерватория  космическо явление  космос  обсерватория  планета  планети  сатурн  телескоп  явление 


Още от България

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани