ИДИЛ няма клетка в България, но има привърженици | webcafe.bg
newscafe

ИДИЛ няма клетка в България, но има привърженици

Webcafe.bg
26.11.2014, 17:10 (обновена 18.12.2014, 11:55)
Сотир Цацаров в Съдебната Палата

Снимка: © Webcafe.bg

На пресконференцията са показани снимки на Ахмед Муса със знамето на „Ислямска държава" при проповед, видеоматериали и снимки

По време на специализираната акция на ДАНС и прокуратурата в Пазарджик и Пловдив са открити редица атрибути, свързани с „Ислямска държава" - знамена, фланелки, шапки, ленти за глава, стикери. Това стана ясно по време на пресконференция във връзка с вчерашната операция. Председателят на ДАНС Владимир Писанчев обяви, че това не е клетка на ИДИЛ, но можеше да бъде.

Процесите, които са се случвали на местата, на които беше проведена акцията, са наблюдавани от половин година. Според Писанчев там са се отбивали транзитно пътуващи джихадисти, като са правени и опити за набиране на бойци за „Ислямска държава".

Писанчев изрично подчерта, че джамията, в която Ахмед Муса е бил задържан, не е осквернявана, а Ахмед Муса е арестуван в помещение близо до джамията.

Всички седем обвиняеми са с мярка за неотклонение задържане за 72 часа, посочи зам.-главният пропурор Борислав Сарафов, като вероятно ще бъде поискано и постоянното им задържане. Обвиняеми са Ангел Симов, Стефан Александров, Светослав Манчев, Ерджан Смаил, Стефан Димитров и Александрина Ангелова, като Ахмед Муса е считан за ръководител на групата. Повдигнатите обвинения не се базират само на откритите клипове. В част от иззетите кадри при спецоперацията на ДАНС в Пазарджик има сцени на брутално насилие, заради което вероятно делото ще бъде гледано при закрити врати. Всички участници са български граждани от ромски произход, които помежду си се наричат с арабски имена.

„В рамките на проповедите и извън тях те събират пари, които предават на Муса. Тепърва ще установим дали той ги прибира за себе си, или ги предоставя за други цели", обясни Сарафов. При спецакцията е открито незаконно оръжие - пистолет и пушка, притежание на един от задържаните. Не са намерени обаче големи запаси от боеприпаси.

Главният прокурор Сотир Цацаров посочи, че няма информация българи да се сражават за „Ислямска държава", а Писанчев отбеляза, че няма и финансиране от страна на „Ислямска държава" на замесените и задържаните при акцията на ДАНС.

На пресконференцията са показани снимки на Ахмед Муса със знамето на „Ислямска държава" при проповед, видеоматериали и снимки. В проповедите си Муса говори за възхвала на ИДИЛ и персонално на нейния лидер, налагане на халифат в световен мащаб, всеки от последователите му да върши каквото е необходимо. Спорд Сарафов Муса има свои последователи в Германия, Франция, Холандия и други страни, а материали, които пропагандират за ИДИЛ, са публикувани и в интернет.

Причината операцията да бъде извършена сега е изтичането на отделна информация. По план акцията е трябвало да бъде реализирана през декември. Цацаров посочи, че това не е разследване срещу етническа група, религия или такова, което има за цел преки или косвени последици - накърняване религиозните чувства. Броят на използваните в акцията полицаи Цацаров аргументира с осигуряването на пълна безопасност на екипите, за да бъдат предотвратени евентуални опити за провокиране на безредици.

При акцията са извършени общо 46 претърсвания, 23 от които в Пазарджик. До момента са разпитани 30 свидетели.

Oще: акция на данс  ахмед муса  борислав сарафов  владислав писанчев  данс  ислямска държава  пазарджик  сотир цацаров 


Още от България

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани