Борисов обеща да увеличи хуманитарната помощ | webcafe.bg
newscafe

Борисов обеща да увеличи хуманитарната помощ

Webcafe
23.05.2016, 10:56 (обновена 23.05.2016, 11:05)
Бойко Борисов

Снимка: © БГНЕС

Ще се стремим към увеличаване на финансовия принос към хуманитарните организации от системата на ООН, както и към механизмите и инструментите на ЕС, обяви премиерът Бойко Борисов в Истанбул, където се провежда световен форум на ООН по хуманитарните въпроси.

В турския мегаполис присъстват представители на 170 държави, включително генералният секретар на ООН Бан Ки-мун. Делегацията на ЕС се води от заместник-председателя на ЕК Кристалина Георгиева.

„През последните години сме изправени пред безпрецедентни по брой, мащаб и продължителност хуманитарни кризи и бедствия. С нарастването на хуманитарните нужди ефективното използване на средствата за хуманитарните дейности придобива решаващо значение, но оказването на помощ не може да замести политическите решения", коментира Борисов в своето изказване.

Той потвърди ангажимента на България към усилията на глобално и регионално ниво, насочени към превенция и разрешаване на съществуващите конфликти, както и за създаване на условия за недопускане на тяхното възобновяване.

Борисов посочи, че като настоящ председател на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа държавата ни е предложила конкретни инициативи за укрепването на сигурността, стабилността и устойчивото развитие на нашия регион.

Той напомни, че страната вече изпълни ангажиментите, поети по време на международната конференция "Подкрепа за Сирия и региона", която се проведе през февруари в Лондон.

Oще: война в сирия  европейска комисия  европейски съюз  кризи  кристалина георгиева  оон  хуманитарна помощ  хуманитарни кризи 


Още от България

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани