Още един заразен с бруцелоза в Рила | webcafe.bg
newscafe

Още един заразен с бруцелоза в Рила

Webcafe.bg
14.08.2015, 14:15 (обновена 14.08.2015, 14:46)
кози, село

Снимка: © Sofia Photo Agency

Към днешна дата са унищожени по хумамен начин 200 кози, 2 говеда и 5 овце, съобщиха от БАБХ

До момента са взети над 550 проби от хора на различна възраст в община Рила за изследване на симптомите на бруцелоза, съобщиха от пресцентъра на Областна администрация - Кюстендил.

Днес стана ясно, че още един човек е дал положителни резултати за симптомите, с което общият им брой става 28.

Продължава вземането на проби от хора, които биха могли да бъдат в риск, консумирали необработени млечни продукти или в обкръжение на заразените.

Към днешна дата са унищожени по хумамен начин 200 кози, 2 говеда и 5 овце, съобщиха от БАБХ.

Иначе общият брой на взетите проби от животни в община Рила е 1977. От тях заразени са 172 кози, 4 говеда и 11 овце.

По повод Успение Богородично, дежурни ветеринарни лекари осигуряват, съвместно с МВР, денонощен пропускателен режим на входа на град Рила от 17,30 ч на 13 август до 18 ч на 16 август. Към 11,00 часа днес не са постъпили сигнали за нарушение за наложените забрани във връзка с празника.

Какво представлява бруцелозата?

Бруцелозата е бактериална инфекциозна болест. Източник на зараза могат да бъдат домашни и диви животни, носещи бактерии от род Brucella.

Болният човек не може да предаде заразата на друг.

Болестта може да се прихване при консумация на непреработени хранителни материали от болни животни (мляко, млечни продукти, месо), при директен контакт с болни животни или чрез вдишване на прахови частици с бруцели.

Най-голям риск за зараза има при фермери, овчари, ветеринари, работници в кланици и месопреработването. Лечението е продължително и се провежда с поне два антибиотика.

Бактериите се унищожават при варене и пастьоризация на млякото - тогава то не е опасно, дори да е получено от заразено животно.

Според експерти, това е и вероятната причина за разпространението на инфекцията в края на юли - в Рила има традиция да се приготвя кисело мляко и сирене, без предварително да премине термична обработка.

Oще: бабх  болест  бруцелоза  говеда  животни  зараза  кози  кюстендил  овце  проби  рила 


Още от България

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани