Спорът за лиценза за КТБ се отлага за 2015 г. | webcafe.bg
newscafe

Спорът за лиценза за КТБ се отлага за 2015 г.

Webcafe.bg, по "Правен свят"
15.12.2014, 15:21 (обновена 15.12.2014, 15:33)

1 от 2 снимки Назад Напред

Състав на Върховния административен съд (ВАС) гледа делото за отнемането на лиценза на Корпоративна търговска банка (КТБ).

Бившият изп. директор на КТБ Орлин Русев се яви като страна по делото за отнетия лиценз на банката.

Съдебният спор за отнемането на лиценза на КТБ и зависещото от него дело за обявяване на банката в несъстоятелност ще останат за разрешаване през 2015 г.

Днес Върховният административен съд реши да отложи за 9 февруари 2015 г. процеса, в който четирима акционери от затворената банка атакуваха решението на БНБ от 6 ноември да отнеме лиценза на КТБ.

Освен "Бромак" на Цветан Василев (представляван от адвокат Менко Менков) и "Бългериън акуизишън къмпани", представляваща Оманския фонд, като страни по делото се явяват и още двама акционери - бившият изпълнителен директор на КТБ Орлин Русев (един от обвиняемите по делото за източване на 206 млн. лева от КТБ) и Вера Ахундова, която представлява и неформална група на големите вложители в банката, чиито депозити надхвърлят гарантирания таван неколкократно.

Причина за отлагането на делото се оказа неяснотата около конституирането на самата КТБ като страна по делото, съобщава "Правен свят". Съдът не посочи кой трябва да представлява КТБ - дали квесторите или Управителният ѝ съвет, който в момента е без оперативни правомощия.

Тричленният състав на ВАС отказа още да уважи пълномощното от страна на управителя на БНБ Иван Искров, представено от юристите на Централната банка Нина Стоянова и Нели Драгинова.

Oще: бнб  дело  ктб  омански фонд  процес 


Още от България

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани