Сметките за топла вода - закъснели и по-високи | webcafe.bg
newscafe

Сметките за топла вода - закъснели и по-високи

Webcafe.bg
11.06.2015, 13:16 (обновена 11.06.2015, 17:10)
къпане

Снимка: © Getty Images

На клиентите ще бъдат начисляване по-големи количества вода

Възможно е да има забавяне с минимум един месец на изравнителните сметки за топлинна енергия заради промени в наредбата за топлоснабдяване, приети изненадващо за топлинните счетоводители. За това предупреди на пресконференция днес Милена Стоянова, управител на една от най-големите фирми за топлинно счетоводство в страната, цитирана от БТА.

Промените са публикувани и обнародвани в Държавен вестник на 9 юни, но не са били предварително обсъждани с дружествата за дялово разпределение. Макар и да внасят само малки корекции в нормативните текстове, тези промени ще доведат до цялостно преизчисляване на изравнителните сметки за сезон 2014-2015 г., част от които вече са готови, посочи Стоянова.

Причината е, че промените определят нов начин на разпределяне на общите разходи за топла вода и той ще засяга и изравнителните сметки от изминалия вече отоплителен сезон.

На клиентите ще бъдат начисляване по-големи количества вода, отколкото досега - ако клиент няма индивидуален водомер за топла вода, ако е с повреден или стар водомер за топла вода, ако водомерът е без пломба и ако клиентът не е осигурил достъп за годишен отчет на индивидуалния водомер.

При тези четири случая на клиентите ще бъдат начислени, първо, по 140 литра на денонощие на ползвател и, второ, разликата между показанията на общия водомер и индивидуалните водомери в имотите, но не повече от 280 литра на денонощие на човек. Според изчисленията на фирмата за топлинно счетоводство това означава по около 9 куб. метра вода на човек на месец.

11 800 клиенти не са осигурили достъп при отчитането на уредите и на двете регулярни дати, съобщиха топлинните счетоводители.

Изравнителните сметки трябва да бъдат изпратени на абонатите в София до 5 юли, а до 5 август има възможност за корекции и допълнителни отчети.

Промените в Наредбата за топлоснабдяването няма да попречат на оформянето на изравнителните сметки за парното, обявиха по-късно днес от Министерството на енергетиката.

Oще: вода  изравнителни сметки  милена стоянова  наредба  техем  топла вода  топлоснабдяване 


Още от България

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани