От днес лекари влизат в ромски махали само с гаранции | webcafe.bg
newscafe

От днес лекари влизат в ромски махали само с гаранции

Webcafe.bg
08.12.2014, 12:37 (обновена 08.12.2014, 17:22)
линейка

„От 227 нападения над Спешна помощ 175 са в ромски махали. Социалното неравенство не дава специални права", каза Москов

От днес екипите на Спешна помощ ще влизат в махали, в които е имало нападение на лекар, само след споразумение с местните лидери и в присъствието на полиция. Това решение здравният министър Петър Москов взе заради множетсвото нападения над лекари от Спешна помощ. То беше узаконено днес със съвместна заповед Москов и на вътрешния министър Веселин Вучков.

Според Вучков заповедта ще децентрализира решаването на проблема с нападенията над лекари, особено в цигански махали. "Ще изискаме областните директори на МВР и директорите на центровете за спешна помощ в страната да идентифицират районите, в които такива инциденти са се случвали в последни години, и да предприемат действия", обясни Вучков.

Според него няма да има общонационална заповед, защото би генерирала много финансови разходи, всеки на място ще решава. "МВР не може да отговаря за абсолютно всичко с този намален бюджет", каза още той.

„От 227 нападения над Спешна помощ 175 са в ромски махали. Социалното неравенство не дава специални права", каза Москов пред „Нова телевизия".

Сигурността на лекарите от спешната помощ трябва да е гарантирана в такива случаи, обясни Москов, като допълни, че не става дума за ограничаване на права, а за възможност да се ползват тези права.

Д-р Десислава Кателиева от Национална асоциация на работещите в спешната помощ подкрепя действията на министъра. Решението обаче предизвика реакцията на лидера на „Евророма" Цветелин Кънчев, който смята, че по този начин всички роми се слагат под общ знаменател.

Той обвини екипите на бърза помощ, че много често закъсняват именно когато са повикани в ромските махали, а когато ромите отидат със собствен транспорт в болница, не им се обръща достатъчно внимание. Кънчев дори предложи образовани ромски младежи и девойки да ходят в ромските квартали да оказват спешна помощ.

Решението на Москов предизвика недоволството и на Българския хелзинки комитет. Те определиха предложението на Москов като „расистката заплаха".

Според тях подобна позиция е опасна, защото отправя от властова позиция послание към българските лекари, че могат да оставят хора да умират, защото са различни от етническото мнозинство, като ги лишават от дължима по закон здравна помощ. БХК обещава и правна помощ на пострадали от „евентуално изпълнение на тези расови заплахи".

Oще: здраве  здравеопазване  линейка  петър москов  роми  ромска махала  ромски махали  спешна помощ  цигани 


Още от България

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани