НЕК предоговори цената на тока с американските ТЕЦ | webcafe.bg
newscafe

НЕК предоговори цената на тока с американските ТЕЦ

Webcafe.bg
08.04.2015, 12:17 (обновена 08.04.2015, 15:03)
предоговарянето на дългосрочните договори между нек и двете американски тец

Снимка: © webcafe.bg

НЕК се ангажира да започне погасяването на задълженията си към двете ТЕЦ в размер на близо 700 млн. лева - за което ще тегли нов заем

НЕК и американските ТЕЦ "AES Марица Изток 1" и ТЕЦ "Контур Глобал Марица Изток 3" се договориха за промяна в дългосрочните договори за изкупуване на електричество.

Според новите договорености държавната електрическа компания се задължава да започне погасяване на задълженията си към двете компании в размер на около 700 млн. лева, срещу намаляване на цената за разполагаемост на енергията, която НЕК е длъжна да изкупува.

Споразуменията бяха подписани в присъствието на премиера Бойко Борисов, министъра на енергетиката Теменужка Петкова и посланика на САЩ в България Марси Рийс.

Отстъпките по двата договора с AES и Контур Глобал са в размер на съответно 14% и 17% от цената, плащана от НЕК за това централите да държат в готовност за работа мощностите си.

"Намалението на цената не е свързано с удължаване на срока на тези договори. Те ще приключат в рамките на периода, за който се уговорени", каза министър Теменужка Петкова. Според нея потенциалните спестени разходи на НЕК ще са около 1 млрд. лева до изтичането на срока на договорите с американските ТЕЦ.

В края на февруари двете страни подписаха меморандум, който допуска намаление на цените на електроенергията от американските централи, в замяна на погасяване на задълженията на държавната компания, които са около 700 милиона лева.

Петкова обяви, че поради липсата на финансов ресурс в НЕК правителството ще осигури кредит, който ще позволи разплащането с двете американски централи.

"Тези две фирми заедно представляват най-голямата американска инвестиция в България. Надяваме се, че с подписването на тези споразумения ще допринесе за създаване на положителен имидж за бизнес средата в страната и това ще привлече и други американски инвеститори", каза посланикът на САЩ Марси Рийс.

Oще: американски тец  дефицит на нек  дългосрочни договори  енергетика  задължения  марси рийс  нек  разходи  теменужка петкова  тец  ток  цена на тока 


Още от България

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани