Министерска стенограма за едно изгубено тефтерче | webcafe.bg
newscafe

Министерска стенограма за едно изгубено тефтерче

Webcafe.bg
12.11.2014, 12:47 (обновена 18.12.2014, 12:30)
бойко борисов

Снимка: © gerb.bg

"И съответно говорим за съдебна реформа - може да направиш най-добрата в света, но като изчезнат веществените доказателства, приключва процесът", жалва се премиерът

Оповестявайки, че правителствените заседания отново ще бъдат прозрачни, пресцентърът на Министерски съвет публикува любопитна част от заседанието им във вторник, където се обсъжда изчезването на прословутите тефтерчета на Филип Златанов.

Кабинетът обсъжда актуализация на бюджета на МВР, като идва ред на Веселин Вучков да обясни за недостигът на средства там. След малко министърът иска разрешение да посети откриването на паметника на Георги Марков на площад „Журналист", а Бойко Борисов го пита какво знае за тефтерчетата.

Ето разговора

ВЕСЕЛИН ВУЧКОВ: Всъщност, какво стана. Преди няколко дни в едно от районните полицейски управления се появява един заявител, който казва: „Вчера, пътувайки по улица „Монтевидео" в „Овча купел", ми се развали задна дясна гума" - перифразирам, но общо взето това е, сутринта го поисках като информация от СДВР. „Слязох да си оправям задната гума, без да забележа нещо конкретно. След това отивайки към колата..."

БОЙКО БОРИСОВ: Има си хас да забележи!

ВЕСЕЛИН ВУЧКОВ: Той пише в заявлението до Шесто РПУ в София, това става на 6 ноември, колеги, че му изчезнала кожената чанта, в която има флашки и лични документи, 100-200 лева и два тефтера. И нищо повече. Колегите и досега не знаем, че става дума за нещо, което го пише във вестниците. Това е заявлението, тоест, води се проверка и производство срещу неизвестен извършител за кражба от лек автомобил на движими вещи.

Това си е класически случай на кражба, обикновена кражба. Оттук насетне нищо повече не мога да кажа. Разбирам, че това е вещо лице по конкретно наказателно дело. Фамилията му е Бенчев. Той е на свободна практика. Някога е работил в МВР, но поради навършване на 60 години още през 2007 година, ако не се лъжа, е напуснал.

Днес попитах шефката на НИКК дали го знае това име, защото във вестниците го пише. Тя каза: „Колегата си е на свободна практика. Някога сме били колеги, но това беше много отдавна." Вписан е в списъка на вещите лица към Софийски градски съд. На него му е възложена експертиза с определение на Апелативен съд, ако не се лъжа. Аз така знам за развитието на делото. Той си е взел определението за назначаване на експертиза.

Те вероятно са му дали и веществените доказателства - перифразирам, малко теоретично говоря. Той вероятно си прави някаква експертиза и сега се твърди в публикациите, че са изчезнали веществени доказателства. Това е, което мога да ви кажа, нито ще се намесваме по някакъв начин. Само попитах дали наистина има подадено такова заявление. Всичко е в правомощията на следствие, прокуратура, но делото е в съдебна фаза. Това е, което мога да кажа, господин премиер.

БОЙКО БОРИСОВ: Аз моля и правосъдният министър, ако това е вярно, по тези тефтерчета, за които ние много пъти питахме истински ли са тогава и да ни се дадат в парламента да ги видим - тефтерчетата да видим, а не снимки на две-три странички. Ние още тогава питахме. И фактът, че бяха при Кирил Добрев достигнали, винаги това значи за мен много съмнителна работа.

И ако това, което казва Вучков, аз не мога да допусна, а предполагам, като виждам как гледат колегите - и другите не могат да допуснат, че по това толкова обществено значимо дело на някакъв над 60 години човек ще му дадат - само на него - да ги носи в колата си из София, да разкарва тефтери! Това ако е истина, ако съдът или прокурорът - и затова те моля да го провериш най-колегиално - са дали по този начин веществените доказателства, не знам дали това трябва да е така.

И съответно говорим за съдебна реформа - може да направиш най-добрата в света, но като изчезнат веществените доказателства, приключва процесът! Този процес е приключил, край! И ако е бил, както Костинброд, фалшифициран през цялото време, вече това при експертизата няма да се докаже.

Давам само хипотеза. Просто искам да знам това ли е правосъдието, така ли се дават веществени доказателства, да си ги развлачват из София физически лица във физически техни коли, без охрана, без... Аз не мога да го разбера. Има правосъдие, има съдебна охрана, плащаме заплати, милиони на година! Моля те!

ХРИСТО ИВАНОВ: Съвсем сте прав, господин премиер. Този тип дела абсолютно зависят от веществените доказателства и сте напълно прав, че поне това, което се изнася като информация, е доста смущаващо. Ние ще направим справка, без тя да изглежда като намеса в работата на прокуратурата.

БОЙКО БОРИСОВ: Не, стига намеса! Публиката, хората, народът питат как може?! Този въпрос, който си го задаваме всеки един от нас, ще си го зададе всеки един днес в България. и ще кажат: „Тези там горе..." Кои са тези там, не се знае. Как е възможно? Ние искаме това в реформата, която ще правим, и това да не може да се случи.

ХРИСТО ИВАНОВ: Абсолютно. Това е ключово.

БОЙКО БОРИСОВ: Просто не с намеса! С тревога! И да ги питаш как така става и как ще се гарантира това да не става. Тук имаме ли решение за тези 200 милиона?

ВЛАДИСЛАВ ГОРАНОВ: Нека да приключим за 2014 г., а сме в напреднал етап за 2015 г. Възможностите за решение, когато едни пари ги няма, е или да се осигурят, или да се оптимизират разходите на министерството на вътрешните работи. По линия на оптимизация на разходите за издръжка това трудно може да стане, тъй като те като процент от общите разходи по бюджета на министерството са не повече от 18 до 20% с тенденция на влошаване.

Между другото, това не е новина за структурата на бюджета на Министерство на вътрешните работи. Винаги в него възнагражденията са били в този порядък, като процент от масата. Ако трябва да се намаляват разходи за персонала, това може да стане или през ревизия на този закон, който измени индивидуалните възнаграждения и различните доволства, или чрез промяна на броя на хората, които ги получават...

Oще: бойко борисов  веселич вучков  герб  мвр  министерски съвет  прокуратура  стенограма  тефтерче  филип златанов 


Още от България

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 01.07.2011, 15:53

1 KingoftheROAD | 12.11.201413:49

Мъка, мъка, мъка. Никоя ръка не знае какво прави другата.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани