Провал на плана за надстрояване на Царските конюшни | webcafe.bg
newscafe

Провал на плана за надстрояване на Царските конюшни

Webcafe
11.05.2017, 09:37 (обновена 11.05.2017, 10:03)
царските конюшни

Снимка: © Webcafe

Главният архитект на София Здравко Здравков е отказал да издаде виза за ново застрояване и надстрояване на терена на бившите Царски конюшни.

Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова в интервю за БНТ.

"Там имаше желание за надстрояване на нови 7 до 12 етажа. Това нещо е отказано, защото в подробния устройствен план за тази зона на Столичната община не се предвижда надстрояване и дострояване", посочи Фандъкова.

Имотът беше продаден със скандал през септември 2016 г. от бившия областен управител на София Веселин Пенев с обяснението, че новите собственици на сградата планират да построят съвременни сгради на мястото на неподдържаните стари имоти в центъра на София.

По-голямата част от Царските конюшни беше собственост на държавата до миналата година, когато дружество, свързано с притежателя на 16% от имота "Евротрансбилд", откупи целия терен на цени от 90 лв. на кв.м.

Управител на "Евротрансбилд" ЕООД е Янко Иванов - бивш акционер с 20 на сто и председател на УС на Корпоративна търговска банка. Фирмата е собственик на 16% от Царските конюшни, придобити чрез заменка. Неговата фирма "Дивисима" е купувачът на остатъка от 84%, които доскоро бяха държавна собственост.

Веселин Пенев беше обвинен от прокуратурата за безстопанственост и сключване на неизгодна сделка за държавен имот. Все още делото срещу него не е внесено в съда.

Прокуратурата и МРРБ се опитаха да атакуват сделката за Царските конюшни пред ВАС и СГС, но три от четири дела бяха прекратени поради недопустимост.

Oще: архитектура  главен архитект на софия  здравко здравков  софия  столична община  строителство  царските конюшни 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани