Границата ще се пази със сила, ако сe наложи | webcafe.bg
newscafe

Границата ще се пази със сила, ако сe наложи

Webcafe
16.04.2016, 18:15 (обновена 16.04.2016, 18:58)
Гранична полиция

Снимка: © Главна дирекция „Гранична полиция”

Властта даде добри оценки за охраната на границата

Министърът на отбраната Николай Ненчев е получавал информация за внедряване на терористи в потоците от нелегални мигранти. Той обаче не разкри подробности в интервю за Дарик. Ненчев увери, че армията и полицията са в готовност да използват сила, за да спрат мигрантите, преминаващи незаконно българската граница.

По-късно вътрешният министър Румяна Бъчварова инспектира ГКПП-Маказа и съобщи, че гражданите могат да бъдат спокойни за охраната на границата.

"Има сигнали, че терористите използват бежанския поток, за да проникнат в Европа, които засега не са потвърдени от службите", коментира Бъчварова, както и че това дава основание да се засилят мерките за сигурност.

Според няма няма напрежение и органите на реда са готови за действие при всяка ситуация.

"Исках да се запозная на място и да се убедя как работят заедно колегите - гранични полицаи и военнослужещите. С радост установих, че съвместните екипи действат в пълен синхрон", допълни тя. Вътрешният министър се обяви за допълнителна работа в посока на подобряване на техническото оборудване на служителите.

Към момента 371 военни с 51 броя техника пазят сухопътната заедно с Гранична полиция. Според Ненчев може да бъдат изпратени до 1000 военнослужещи, както и да бъде употребена сила, ако това е необходимо.

Около 2 млн. лева на месец е струвала засилената охрана на границата през миналата година.
През последните три месеца, като външна граница на ЕС, България е заловила около 1200 мигранти.

Ненчев допълни, че се търсят 1200 души, които да попълнят офицерски състав. Обмисля се законова промяна, която да позволи на офицери, съкратени до 10 години назад във времето, да се върнат на работа.

Oще: граница  гранична полиция  защита на границата  мвр  министерство на отбраната  нелегални имигранти  николай ненчев  пресичане на границата  румяна бъчварова  сигурност 


Още от България

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани