СЗО харесва здравната реформа на Москов | webcafe.bg
newscafe

СЗО харесва здравната реформа на Москов

Webcafe.bg
09.06.2015, 17:03 (обновена 09.06.2015, 17:08)
Петър Москов

СЗО ще предостави подкрепа на България с цел подобряване ефективността на разходите в здравната система

Световната здравна организация (СЗО) подкрепя здравната реформа в България и нейното финансиране, съобщава Министерство на здравеопазването.

Министър Петър Москов е провел среща с регионалния директор на СЗО за Европа Жужана Якаб, на която са обсъдени проблематични теми на здравеопазването в някои европейски страни и теми на бъдещо сътрудничество.

СЗО ще предостави подкрепа на България с цел подобряване ефективността на разходите в здравната система, организация на спешните реакции при трансгранични заплахи за здравето, превенция на тютюнопушенето сред подрастващите и подобряване на достъпа и качеството на здравните услуги за хора от уязвими групи.

На срещата са обсъдени и приоритетните области за следващото двугодишно споразумение за сътрудничество между министерството и регионалния офис за Европа на СЗО за периода 2016/2017 г.

Фокус на споразумението са психичното здраве и намаляването на разпространението и употребата на наркотици сред подрастващите, превенцията на туберкулозата, репродуктивното здраве, достъпът до лекарства и здравни технологии.

Световната здравна организация дава заявка да съдейства на държавата ни с целия си капацитет в посочените области. В най-скоро време водещи експерти на огранизацията ще бъдат на работно посещение в България, за да работят по оптимизирането на здравната система в България съвместно с министерството.

Oще: жужана якаб  здраве  здравеопазване  здравна грижа  петър москов  регионален директор на сзо  световна здравна организация  сзо 


Още от България

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани