ЕК съди България заради електронните паспорти | webcafe.bg
newscafe

ЕК съди България заради електронните паспорти

Webcafe
17.11.2016, 16:58 (обновена 17.11.2016, 17:02)
Европейска комисия

Европейската комисия ще съди България заради неизпълнение на разпоредбите за електронните паспорти и разрешения за пребиваване.

Европейската комисия ще съди България заради неизпълнение на разпоредбите за електронните паспорти и разрешения за пребиваване.

Причината е, че България не е създала единно звено за контакт, което да гарантира задължителния обмен на информация съгласно законодателството на ЕС относно сигурността на документите.

Според еврокомисията създаването на такова звено е задължително, за да служи за обмен на информация, която позволява достъп до изображенията на пръстовите отпечатъци, съхранявани в електронните паспорти и разрешения за пребиваване на граждани на трети държави.

Срокът за въвеждането на всички единни звена за контакт беше 20 май 2012 г. Във връзка с това през януари 2014 г. комисията изпрати до българските компетентни органи официално уведомително писмо, а през април 2015 г. - мотивирано становище.

МВР отговаря за изграждането на единното звено за контакт. Оттам от 2013 г. тече процедура по избиране на изпълнител, но към момента поръчката все още е в процедура по обжалване.

Това е причината звеното да не е създадено все още, за което са уведомени и съответните органи в Европейската комисия.

Oще: европейска комисия  електронни паспорти  звено за контакт  мвр  обмен на информация 


Още от България

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.