Фондът за лечение на деца има нов директор | webcafe.bg
newscafe

Фондът за лечение на деца има нов директор

Webcafe
06.03.2017, 15:02 (обновена 06.03.2017, 19:00)
Тинка Троева

Снимка: © Министерство на здравеопазването

Министърът на здравеопазването Илко Семерджиев назначи за директор на Фонда за лечение на деца д-р Тинка Троева.

Тя ще поеме Фонда, след като проф. Владимир Пилософ подаде оставка на 24 февруари.

Тя е завършила медицина в Медицинска академия - София през 1979 година, специализира „Детски болести". Има магистратури по „Международни икономически отношения" от УНСС и „Обществено здраве" от Университета Билефелд, Германия.

През 1986 г. тя придобива и специалност по „Социална медицина", а през 1989 г. - по „Медицинска информатика" и „Здравен мениджмънт" в Медицинска академия - София.

До 1996 година д-р Тинка Троева провежда редица специализации по промоция и превенция в здравето в Люнебург, ФРГ и Кралския колеж в Кеймбридж, Великобритания, по социална педиатрия в Германия и Австрия, както и по управление на здравното осигуряване във Германия, Холандия и Чехия.

Била е съветник в Комисията по здравеопазване в 37-то u главен съветник в 38-то Народно събрание.
Осем години е ръководител на Службата по трудовите и социалните въпроси на МТСП, последователно с дипломатически ранг "съветник" и „пълномощен министър" при посолствата на Република България в Германия и Австрия, и още две години в посолствата ни в Австрия и Швейцария.

Министерството на здравеопазването я описва като експерт в областите на координацията на системите за социална сигурност в ЕС - пенсионно, здравно осигуряване, обезщетения при заболяване и майчинство, семейни обезщетения, лечение и превенция на български граждани в ЕС, трудова миграция и интеграция.

През 2001 година д-р Тинка Троева е избрана за Жена на годината от Американския библиографичен институт за цялостен обществен ангажимент и принос към отделните обществени групи. През 2012 година КНСБ я награждава за активно съдействие и подкрепа на българските работници в Германия, пише още в сайта на Министерството.

Д-р Владимир Пилософ беше призован да подаде оставката си след случая с малкия Байрям, който трябваше да бъде изпратен за лечение в Германия, но в последния момент от Министерство на здравеопазването прецениха, че е по-добре да остане в България. Въпреки че Фондът за лечение на деца беше одобрил заминаването му, проф. Пилософ подаде оставката си.

Той пое поста през пролетта на 2016 година след шумна полицейска акция, при която бяха арестувани представителите на ръководството на Фонда по редица обвинения, които така и не се потвърдиха. Родители и членове на Обществения съвет към Фонда за лечение на деца многократно протестираха срещу промените в ръководството на институцията.

Oще: владимир пилософ  детско здраве  здравеопазване  илко семерджиев  медицинска информатика  обществено здраве  педиатрия  тинка троева  фонд за лечение на деца  фонд за лечение на деца в чужбина 


Още от България

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 12.02.2015, 18:56

1 Георги Георгиев.100003635361207 | 06.03.201722:14

Всичко разбрах освен ЕДНО:
Кога е работила като доктор(лекар)!?
   

оценка

+0 -0