2235 лв. са нужни за средна издръжка за четиричленно семейство | webcafe.bg
newscafe

2235 лв. са нужни за средна издръжка за четиричленно семейство

Webcafe
26.10.2016, 17:04 (обновена 26.10.2016, 17:18)
бедност, пенсионер, дядо, пенсионери

Всеки трети българин се сблъсква с тежки материални лишения, а 78.5 % от домакинствата у нас живеят с общ доход на едно лице под необходимите средства за издръжка на живота

Всеки трети българин се сблъсква с тежки материални лишения, 78.5 % от домакинствата у нас живеят с общ доход на едно лице под необходимите средства за издръжка на живота, а за да си осигури нормален живот едно четиричленно българско семейство средно за страната са му нужни 2235 лева.

Данните са на Института за социални и синдикални изследвания  (ИССИ) на КНСБ и са за септември, съобщават от синдиката.

Сумата e изчислена на база необходимите средства за издръжка на четиричленно домакинство - двама родители и две деца, в които са включени разходите за храна, за поддържане на жилището, за здравеопазване, образование, транспорт и почивка.

Средната необходима издръжка на живота за един човек от домакинство е 558.82 лв, но едва около 21.5% от домакинствата са с общ доход на човек над издръжката на живота, което представлява около 1,6 млн. души.

Синдикатът отчита и спад на равнището на безработица, което достига до 8%, което обаче е все още малко повече от нивото през 2008-ма, когато безработицата е засягала 58 000 лица.

Дълготрайно без работа са около 161 хил. души, като 60.6% от безработните лица са отсъствали от пазара на труда над 1 година. Почти същият е и броят на "обезкуражените" лица, които наброяват 161 100 души, като 35.8% от тях са до 34-годишна възраст.

При прибавяне на обезкуражените лица към общия брой на безработните, според Института, се получава коефициент на безработица от 12.3%.

Според КНСБ става дума за много голям трудоспособен контингент от български граждани, който не се използва в икономиката, тъй като не отговаря на изискванията на трудовия пазар.

Към момента прагът на абсолютната бедност, който е базиран на потребителска кошница от 100 жизнено важни стоки и услуги за физическо оцеляване, достига 297 лева на човек. Нарастването на прага на абсолютна бедност на годишна база с 0.4 процента се дължи основно на поскъпване на стоките от първа необходимост, които имат висок относителен дял в потреблението на бедните домакинства като захар, малотрайни колбаси, млечни продукти, питейна вода и дърва за отопление.

Изводите от изследването са, че се запазва високият дял на домакинствата, които са принудени да се самоограничават в разходите, след като доходите им изостават от необходимите средства за издръжка на живота.

Проблем остават ниските трудови възнаграждения, а започналите работа много трудно или почти не успяват да се измъкнат от т.нар. "капан на бедността".

Докладът на Института се позовава и на последните данни от изследването SILC на Евростат за 2015 година, при които се посочва, че 41.3% от населението в България е изложено на "риск от бедност и социално изключване" , при средно ниво от 23.7% за ЕС-28. Това е най-голям статистически процент за ЕС, като след нас се нарежда Румъния с риск от бедност за 37.3% от населението и Гърция - с 35.7%. Макар и с намаляващ дял на лицата в риск от бедност или социално изключване спрямо 2008 година, когато този процент е бил 44.8%, България запазва лидерската си позиция в ЕС по този показател.

България е начело и по дял на лицата, живеещи в тежки материални лишения (34.2%), следвана от Румъния (22.7%) и Гърция (22.2%).

Oще: бедност  българи  българия  домакинства  домакинство  издръжка  изследване  институт за социални и синдикални изследвания  исси  кнсб  праг на бедността  приходи  разходи  семейство  статистика 


Още от България

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.