Особености на българския изборен плакат | webcafe.bg
newscafe

Особености на българския изборен плакат

Явор Николов
03.05.2013, 17:10 (обновена 07.05.2013, 14:14)

1 от 13 снимки Назад Напред

предизборни плакати

Снимка: © Явор Николов

Има ли някакъв смисъл да ги лепите тия неща?

България още не е гласувала, а из водещите партийни централи вече има хора за уволняване! Как може - остава само седмица до изборите, а София още не е облепена от горе до долу!

Има толкова квадратни метри свободна площ за разполагане на партийни лица (които най-често са задници), партийни цветове (с прилежащите нюанси) и партийни номера в интегралната бюлетина (с която ще определим кой да ни скрои поредния номер).

Докато се разхождах из столицата тия дни, останах с впечатлението, че най-популярният кандидат-депутат е една очилата леля, която издава книги. Тук-там надничат и разни други хорица, които няма да запомним, преди да сме забравили - също както и техните партии.

Радикални, християнски, либерални, горди, други, граждански, велики - всякакви демократи, българи и алианси в тази тежка криза имат няколко десетки хиляди излишни лева за предизборни плакати и билбордове.

Малките партии гледат да ни се набият в очите по-отрано, преди по-големите да са се включили в голямото лепене и да ги засенчат. Хвърлят труд, време и пари... и накрая всичките гореспоменати за пореден път ще присъстват в окончателните резултати от вота като едни "Други", за които са гласували основно близките им роднини.

Тоновете похарчена хартия не решават нищо, пичове. Няма да ги избираме по фотошоп. Лелките на спирката в рамките на едно изречение изчерпват темата кой колко е окрал България и минават към въпроса от следващата хартишка, а именно дали тая великденска екскурзия до Одрин излиза на сметка.

Добро утро, годината е 2013-та

Предизборният плакат по принцип е отживелица, но това е особено видно в българската му форма. В епоха, в която навсякъде има телевизия и все по-голям процент от хората имат достъп до Интернет, за всички видове партии у нас все още е много важно да разположат най-тъпата извадка от политическите си послания върху хартия с размери от А4 до билборд. Не казват и не показват почти нищо, а обратната връзка се изчерпва с това някой да напише "Шнур за Левски" на челото на техния кандидат.

Повечето плакати само към това предразполагат. Върху син, червен или някакъв друг цвят се появява някакво извинение за дизайн, придружено със снимка на важния човек, който би трябвало да гледа... ами право в целта.

Черешката на тортата е задрасканото квадратче със съответния номер в бюлетината, което винаги изглежда като правено лично от кандидат-депутата след кумулативния ефект от минимум 4 големи ракии.

Крайният резултат са едни еднаквеещи четириъгълни парчета хартия, на които хората или не реагират, или си умират от смях. Днес, когато отвсякъде ни заливат гигантски количества силни визуални послания, не можеш да разчиташ, че ще те запомнят с нещо, което на фона на останалите реклами стои като отбиване на номера.

Разбира се, не е добре и предизборният ти плакат да прилича на реклама на български комедиен сериал, но по нашите ширини винаги е било трудно намирането на баланса.

Защо ги лепите?

Всъщност, каква е целта на хартиените залпове преди всеки вот? Наивно е да очаква, че някой ще реши да гласува за теб, само защото си излязъл хубаво на снимката или защото са ти много готини трите общи приказки до нея (посланието). По-малките партии пробват всичко, за да се добутат до 1% подкрепа и държавна субсидия, но май по-големите чешат собствената си краста с "маркирането" на стени и огради.

Платените репортажи започват и свършват, банерите в сайтовете се появяват и се махат, докато хартията стои - докато някой не я скъса или не залепи нещо отгоре. Това създава някаква смешна борба за надмощие - битката на разлпевачите се води за всяка фасада, а оръжията са плакатите и лепилото. Истинска драма в името на това някоя улица да е "воя" - като на "Монополи", ама по-скъпо.

12 май ще дойде и ще си замине. Пак ще има победители, пак ще има победени. Има някакъв скромен шанс след това даже те заедно да сглобят правителство. Само едно родните партийци със сигурност няма да направят - няма да изчистят София от своите лица, празни приказки и номера. Нищо, че са задължени да го направят.

Oще: избори  партии  плакати 


Още от България

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 04.04.2013, 16:16

8 Eliza Nitova | 07.05.201312:13

Уффф, пари се харчат за толкова други неща, че някви там хартишки, с тях и без тях. Дребнотемие. Едни послушвания колко струваха!?! Сто милиона? От тях 5% годни за доказателства срещу престъпниците в съда, а другото - зрелища и резил. Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.05.2010, 04:54

7 MacAllister | 05.05.201301:59

Впрочем, ако някой наистина си лепне задника ще направи впечатление - първия път де, на следващите избори на всички плакати ще има задници! Честно да ви кажа понякога се изкушавам да създам партия само, за да го направя.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 12.01.2013, 13:28

6 Lubomir Velinov | 05.05.201301:43

с вашите пари, без да ви питат, плащат всичко това, за да убедят пак вас да гласувате, за да докарате няколко задника до позиции за корупционни схеми, където ще могат да продават лицата си добре ( в случая думите "лице" и "задник" са взаимозаменяеми). Гласувайте, будали !!!
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 16.09.2010, 16:39

5 Sava Shishenkov | 04.05.201322:25

Най- добре ще е да има места, на които да може да се лепи. На останалите- йок. Усмивка По- прегледно ще е така
.Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.05.2013, 17:00

4 Spasiya Slavova | 04.05.201317:36

Плакатите за концерти се свързват с хубави неща, а и хората върху тях обикновено заслужават уважение..
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 02.09.2010, 15:22

3 Dimitar Hadjiev | 04.05.201317:30

Странно, против плакатите за концерти няма протести, а против политическите има.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.05.2013, 17:00

2 Spasiya Slavova | 04.05.201317:05

Само на Светльо Витков са различни, но разбира се е по - добре и без тях.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 04.04.2013, 10:12

1 Антони Де ла Реа | 04.05.201314:17

Само Зелените не лепят грозни хартиени плакати!
   

оценка

+1 -0