Съдии срещу избора на Лозан Панов във ВКС | webcafe.bg
newscafe

Съдии срещу избора на Лозан Панов във ВКС

Webcafe.bg
02.02.2015, 08:38 (обновена 02.02.2015, 08:59)
лозан панов и павлина панова преди избора на председател на вкс

Снимка: © webcafe.bg

Съюзът на съдиите и неправителствени организации с отворено писмо до президента

Съюзът на съдиите и пет неправителствени организации, които подкрепяха кандидатурата на съдия Павлина Панова за председател на Върховния касационен съд, са изпратили отворено писмо до президента Росен Плевнелиев, с което призовават към допълнителни консултации преди подписването на указ за назначаването на Лозан Панов за председател на ВКС.

В писмото си те припомнят, че президентът има право да прецени законосъобразността и конституционосъобразността на проведената от Висшия съдебен съвет процедура за избор на председател на Върховния касационен съд.

Съдиите поставят въпроса дали е спазено конституционното изискване за провеждане на тайно гласуване, дали е осигурена равнопоставеността на кандидатите, след като процедурата е спирана, а срокът за представяне на концепция удължаван, без да има такива възможности в обявените правила, дали са убедителни и прозрачни мотивите, които определят взетото решение.

Проведеното гласуване с електронната система на Висшия съдебен съвет не осигурява тайната на вота, посочват авторите на отвореното писмо.

"Съветът избра този начин за гласуване само ден след обявяване на доклада на Европейската комисия по механизма за сътрудничество и проверка, в който електронната система се критикува за това, че не осигурява по адекватен начин тайната на гласуването и се подчертава, че съществуват "опасения, че на практика е възможно да се види как гласува всеки от членовете". Посочва се също, че "самата система очевидно никога не е била подложена на IT одит, който да гарантира, че от техническа гледна точка е надеждна по отношение на външна намеса" (Технически доклад: стр.4 и стр. 5). От друга страна, дискусията, проведена от Висшия съдебен съвет непосредствено преди гласуването, няма характер на мотиви към взетото крайно решение. Изложените от отделните членове на Висшия съдебен съвет съображения и фактите, които ги подкрепят, не съответстват на резултата от гласуването", се посочва в отвореното писмо.

Съдиите посочват, че състезанието за длъжността на председател на Върховния касационен съд и конкуренцията на идеи нямат традиция в България. "Недоумение обаче буди устойчивото несъгласие на мнозинството в колективния орган да ползва добрите практики, за да легитимира убедително предпочетения кандидат", пише в писмото.

Според авторите на писмото, Висшият съдебен съвет не е обявил предварително качествата, които следва да притежава личността, заслужаваща доверието на кадровия орган. "При липсващ профил на необходимия кандидат и според практиката на Върховния административен съд тайният вот трябва да бъде основан на споделени в рамките на обсъждането тези, които логически обуславят взетото решение", се посочва още в писмото, като се отчита и това, че изборът е приключил по прогнозирания от медиите начин - с избирането на Лозан Панов.

Писмото е подписано от Съюза на съдиите в България, Асоциация за европейска интеграция и права на човека, Български адвокати за правата на човека, Български институт за правни инициативи, Български Хелзински комитет, Риск Монитор.

Oще: висш съдебен съвет  вкс  власт  върховен касационен съд  лозан панов  павлина панова  росен плевнелиев  съд  съдебна система  съдии  съюз на съдиите 


Още от България

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 18.12.2014, 19:07

1 Шамито | 02.02.201515:12

Пълен фалш на този протест.Защо сега–нищо лично.Отговор–КОЙ.Съдията е човек който трябва да спазва законите.Лош закон–лош съдия.Щом позволяваш съдията да тълкува закона–кой е виновен?Какъв е проблема съдия взел решение в противовес със закона да отиде на съд?За мислещите–това е язвата.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани