Съдебната власт заплаши Горанов с протест | webcafe.bg
newscafe

Съдебната власт заплаши Горанов с протест

Webcafe.bg
27.10.2015, 19:20 (обновена 27.10.2015, 19:24)
владислав горанов

Снимка: © webcafe.bg

Според 5 организации Горанов опитва да постави съдебната власт в икономическа зависимост

Съдии, прокурори и следователите излизат на протест, ако финансовият министър Владислав Горанов не оттегли незабавно предложението си на практика той, чрез парламентарното мнозинство, да определя заплатите в съдебната власт всяка година със закона за бюджета.

Тази готовност заявиха в безпрецедентно общо отворено писмо петте съсловни организации на магистратите - Съюзът на съдиите, Българската съдийска асоциация, Асоциацията на българските административни съдии, Асоциацията на прокурорите и Камарата на следователите.

То е изпратено до председателят на парламента Цeцка Цачева, до премиера Бойко Борисов, до министъра на правосъдието Христо Иванов и до самия Горанов.

Повод за него е предложената с преходните и заключителни разпоредби на Закона за бюджета за 2016 г. промяна в Закона за съдебната власт, с която се предвижда заплатите на младшите магистрати, а от там и на всички в системата, да се определят всяка година с бюджета. Досега заплащането беше обвързано със средното възнаграждение в обществения сектор.

В Закона за съдебната власт е посочено, че основна заплата в системата е равна на две средни месечни заплати в бюджетната сфера. Висшият съдебен съвет (ВСС) единствен има право да преизчислява заплатите и то само върху тази обективна основа.

Това е една от основните гаранции за независимостта на съдебната система от политическите власти, напомнят в писмото на петте организации.

Според тях финансовият министър прави опит за "поставяне на съдебната власт в икономическа зависимост от ежегодно вземане на политическо решение", което е "грубо посегателство върху независимостта на съдебната власт".

Oще: бюджет  владислав горанов  прокурори  протест  следователи  съдебна власт  съдии 


Още от България

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 08.08.2012, 09:17

1 pixie | 28.10.201508:23

"Според тях финансовият министър прави опит за "поставяне на съдебната власт в икономическа зависимост от ежегодно вземане на политическо решение", което е "грубо посегателство върху независимостта на съдебната власт"." - Ама тя била независима? Че от кога?
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани