Валери Симеонов: Плажът у нас се е превърнал в територия на беззаконието | webcafe.bg
newscafe

Валери Симеонов: Плажът у нас се е превърнал в територия на беззаконието

Webcafe
11.09.2017, 12:59 (обновена 11.09.2017, 13:13)
Валери Симеонов в БНТ

Снимка: © Стопкадър (БНТ)

Симеонов иска тотална забрана за преместваеми обекти в курортите

Плажът у нас се е превърнал в територия на беззаконието. Това заяви вицепремиерът Валери Симеонов в сутрешния блок на БНТ.

"Според мен цялата концепция за концесии на плажовете е тотално сбъркана. България получава 8 млн. лв., на година за всички плажове по Черноморието. При всички случаи концесионерите реализират може би десетократно повече", заяви Симеонов.

По отношение на националните ни курорти той каза, че трябва да се премахне двойната собственост, където алеите, ВИК-мрежата са собственост на държавата, а хотелите са частни и държавата има задължение само да инвестира в поддръжката на инфраструктурата.

Според него "Слънчев бряг" АД е корупционно мнозинство, което прави тротоарите неизползваеми, пускайки по тях "файтони, влакчета с по десет вагона и всякакъв друг вид сган".

"Ще настоявам час по-скоро тази собственост да се прехвърли, тези аели и тротоари да отидат към Несебър, където им е мястото. Сънчев бряг АД се е превърнало в едно корупционно гнездо. Всичко това може да се реши, когато собственикът е този, който събира парите. Кметовете на Несебър са готови да поемат тази инфраструктура. Остава държавата да приеме това нещо, с което ще премахне корупцинните сделки", категоричен е Симеонов.

Влери Симеонов каза, че в следващата парламентарна сесия са подготвили закони както за шума, така и за преместаемите обекти и прехвърлянето на собствеността.

"Отминало е времето на тези преместваеми обекти. В момента състоянието на търговията е, че то в пъти препокрива търсенето. Получава се пренасищане на стоки, които не се търсят. Най-отвратителното е, че тези обекти са едни корупционни сделки с един концесионер. Необходима е тотална забрана, защото тези обекти не само че закриват морето, което е най-голямото богатство. Те приличат на бежански лагер, съсипват нормалния курорт и пречат на това, за което са дошли туристите - плажът и морето", коментира той.

"Има текстове, които позволяват поставяне на преместваеми обекти по плажовете и в населени места", информира Симеонов и добави, че според него времето на преместваемите обекти и този вид търговия отдавна е отминало.

Валери Симеонов изтъкна още, че бранша също не иска преместваеми обекти в националните курорти.

"Това е лакомия в рамките на един сезон някой да забогатее", категоричен е вицепремиерът и допълни, че поставянето на преместваеми обекти е продукт на корупционни сделки с концесионера.

Симеонов иска тотална забрана и за бараките, които според него приличат "буквално на бежански лагер. По думите на Симеонов те "пречат за достъпа на това, за което туристите са дошли - морето и плажа".

"Крайният резултат е наредени като китайска стена бараки, които закриват плажа", заяви още той.

По негови думи институциите не се чувстват сигурни при проверките по морето и затова се е включил в тях, за да покаже, че държавата има воля.

"Причината аз да се намеся е спазване на закона по Черноморието, не аз да си направя някак реклама, а защото РЗИ, НАП и полицията не се чувстват сигурни при тези проверки. Проверки не се правят или се правят със страх. Когато хората разбират, че тяхната дейност не е ялова, и обречена на неуспех, всичко върви добре", коментира още той.

Освен това Симеонов съобщи за корупционна схема в "Марица-изток 2".

Там е била обявена поръчка за купуване на варовик за 15 лв, а 29 дни по-късно се сключва сделка с предварително уговорени други фирми с 6 лв. по-висока цена в ущърб на държавата. Така държавата е ощетена с десетки милиони лева, а по случая е наредена проверка.

Валери Симеонов заяви, че днес ще имам доклад от шефа на Комисията по стоковите борси и тържища.

"Поставил съм задача да направят пълна проверка на процедурата. Тя е брутално нарушена. Става въпрос за два пъти по милион и двеста тона варовик", заяви още вицепремиерът.

Oще: беззаконие  валери симеонов  корупция  плаж  преместваеми обекти  проверки  слънчев бряг 


Още от България

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 18.12.2014, 19:07

1 Шамито | 11.09.201714:34

То държавата се е превърнала в територия на особеното законие -ТОЙ се загрижил за плажа.Боже-какво скудоумие.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани