ДПС подаде сигнал срещу Петър Москов за дискриминация | webcafe.bg
newscafe

ДПС подаде сигнал срещу Петър Москов за дискриминация

Webcafe.bg
07.03.2015, 08:32 (обновена 07.03.2015, 08:48)
Петър Москов

Заради изказването за Спешна помощ в ромските махали, ДПС подадоха сигнал до Комисията за защита от дискриминацията

Депутати от ДПС са подали жалба срещу министъра на здравеопазването Петър Москов за дискриминация заради изказването му от края на миналата година, че Спешна помощ няма да се отзовава на повиквания в ромски махали, без гаранция за сигурността на лекарите. Изказването беше провокирано от зачестилите нападения над екипи на Спешна помощ.

"Публична личност като министъра няма право на такъв тип изказ, свързан със слово на омразата", каза пред в. „Труд" един от жалбоподателите - д-р Тунчер Кърджалиев, който е заместник-председател на Комисията по вероизповеданията и правата на човека в парламента.

Според него изказването може да се интерпретира като дискриминация по признак етническа принадлежност, защото по конституция всеки има право на достъп до здравна помощ. По жалбата вече е образувана преписка, а преди ден са изпратили до КЗД и допълнителен доказателствен материал, посочи Кърджалиев. Под жалбата са се подписали още седем негови колеги, сред които и шефът на социалната комисия Хасан Адемов.

В края на февруари прокуратурата вече отказа да разследва за дискриминация министъра на здравеопазването, защото не откри в думите му умишлено подбуждане към расова дискриминация, насилие и омраза.

Oще: депутат  дпс  здраве  здравеопазване  кзд  комисия за защита от дискриминация  кърджалиев  министър  министър на здравеопазването  народен представител  петър москов  роми  ромски махали  тунджер кърджалиев 


Още от България

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 22.10.2014, 17:38

2 Yulia Kraleva.1828336484 | 13.03.201510:08

И само между другото, абе, физическата саморазправа с лекарско лице, дошло да окаже помощ (а не да прави каквото му казват няколко цигани без начално образование, на фона на годините опит и образование от лекарската страна)...Това не спада ли някъде там в наказателния кодекс като нарушаване на човешки права или....де да знам, НЕЩО?! Още един, може би малко по-интересен въпрос, поведението на въпросните роми не е ли дискриминационно? Някак си не се връзва все "нещастните" и "неоправдани" гласоподаватели на ДПС да са дискриминираните, докато използват насилие дори и срещу хората, които по закон са задължени да се опитат да им помогнат... КОЙ е дискриминираният в тази ситуация в крайна сметка?!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.09.2013, 02:40

1 Victoria Konstantinova | 08.03.201502:22

Тези борци за етническа толерантност имат ли близки, които работят в "Бърза помощ" . Ще каже ли някой от тях -"върви дъще, и да те пребият братята цигани, не им обръщай внимание ".
   

оценка

+1 -0