4 български биосферни резервата са одобрени от ЮНЕСКО | webcafe.bg
newscafe

4 български биосферни резервата са одобрени от ЮНЕСКО

Webcafe
16.06.2017, 17:48 (обновена 16.06.2017, 18:06)
4365374

Снимка: © Христо Узунов

Те са инструмент за устойчиво развитие на регионите.

ЮНЕСКО одобри обявяването на "Централен Балкан", "Червената стена", "Сребърна" и "Узунбуджак" за биосферни резервати, предаде БТА.

Това стана на 29-ата сесия на Междуправителствения координационен съвет по Програмата "Човекът и биосферата", състояла се в Париж от 12 до 15 юни, съобщиха от пресцентъра на МОСВ. С решението си Съветът е потвърдил, че четирите биосферни резервати отговарят на изискванията и принципите на Севилската стратегия.

Номинирането им е подкрепено от местните общности и отговорните държавни институции. Биосферните резервати са инструмент за устойчиво развитие на регионите, основаващо се на чиста и съхранена природа и на производството и предлагането на сертифицирани местни продукти и регионални марки с висока добавена стойност.

Членството към световната мрежа на биосферните резервати е международно признание за това, че съответната територия се управлява по целесъобразен и устойчив начин, съгласно националното законодателство и в съответствие с общоприетите принципи за добро управление, се отбелязва в съобщението.

Oще: биосферни резервати  местни продукти  париж  природа  резервати  сребърна  узунбуджак  централен балкан  червената стена  човекът и биосферата  юнеско 


Още от България

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани