ДАНС иска да събира лични данни за авиопасажерите | webcafe.bg
newscafe

ДАНС иска да събира лични данни за авиопасажерите

Webcafe.bg
30.09.2015, 12:56 (обновена 30.09.2015, 13:07)
Жена на летище

Снимка: © Getty Images

В ДАНС се създава специално звено за събиране на лични данни

Министерски съвет одобри създаването на специализирано звено към ДАНС за събиране и обработка на лични данни за лицата, пътуващи със самолет.

Агенцията ще има достъп до данните за контакт със съответното лице, датите и маршрута на полета, информацията за начина на плащане, за билета и багажа на пътниците.

Информацията ще се обработва само с цел предотвратяване, разкриване и преследване на тежки престъпления, и при спазване на закона за личните данни, съобщават от МС.

Създаването на звеното обаче "изпреварва" законодателните промени, които кабинетът възнамерява да предложи в Закона за ДАНС и които тепърва ще бъдат разглеждани в Народното събрание.

Събирането на лични данни за пасажерите на самолети е казус, по който в момента няма общо решение в Европейския съюз, а дебатът беше подновен с нова сила след атентатите в Париж през януари.

През юли две комисии в Европейския парламент одобриха на първо четене проектозакон за събирането на данни за пасажерите на авиокомпаниите в целия ЕС.

Предложението на ЕК предполага службите за сигурност в страните от ЕС, включително Интерпол, да имат правото на достъп до 60 различни категории данни, в това число информация за контакт, маршрути, IP-адреси, хотелски резервации, информация за кредитни карти и др.

Целта на разширения достъп на службите до лични данни е предотвратяването на навлизане на съмнителни лица на територията на ЕС и трансграничното проследяване на терористи.

Ръководителят на Европейския надзорен орган по защита на данните Джовани Бутарели, обаче, разкритикува остро плановете за "масово, немотивирано и всеобхватно събиране на лична информация за пасажерите", като ги определи за "неразумни и необосновани".

Oще: авиокомпании  данс  държавна агенция национална сигурност  закон за данс  защита на личните данни  летище  лични данни  резервационни данни  самолет  тероризъм 


Още от България

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 21.11.2014, 23:09

1 aleph | 30.09.201514:22

Поредното малоумно изпълнение на назаначения от Пръмова милиционер Георгиев. Без съществуваща нормативна уредба, която да допуска създаването на подобно звено и изобщо безразборното събиране на лични данни, които по модела на прехода ще бъдат използвани за рекет и за попълване на партийните каси, тези промени ще донесат на България единствено допълнителни присъди от европейския съд по правата на човека.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани