Цацаров оспорва Бюджет 2015 пред Конституционния съд | webcafe.bg
newscafe

Цацаров оспорва Бюджет 2015 пред КС

Webcafe.bg
15.04.2015, 11:13 (обновена 15.04.2015, 11:27)
Сотир Цацаров

Снимка: © Sofia Photo Agency

Четири месеца след приемането на Бюджет 2015 Сотир Цацаров реши да го оспори пред Конституционния съд

Главният прокурор ще поиска от Конституционния съд да отмени разпоредба от Бюджет 2015, засягаща средствата на съдебната власт. Това става ясно от съобщение на прокуратурата.

Цацаров оспорва законността на чл. 2, ал. 5 от приетия преди 4 месеца държавен бюджет, според който "неизпълнението на приходите не се покрива с допълнителна субсидия от държавния бюджет".

В Бюджет 2015 планираните приходи на съдебната власт (съдебни такси и др.) са 140 млн. лева. Одобрени са разходи за 473 млн. лева, като за покриването им са осигурени 333 млн. лева трансфер от държавния бюджет.

Според главния прокурор текстът поставя съдебната власт в невъзможност да изпълнява дейността си поради липсата на гаранция за средства, които да покрият задълженията й.

"Бюджетът на съдебната власт е самостоятелен и законодателната власт е длъжна да гарантира неговия обем и разпределение на кредите така, че да може съдебната власт ефективно да осъществява функциите си. Това се постига включително и чрез законовата възможност за компенсиране на недостига от наличностите по сметки от предходни години или с допълнителна субсидия от държавния бюджет", пише в становището на главния прокурор.

Той обръща внимание, че в законите за държавните бюджети за 2010 г., 2011 г., 2012 г. и 2013 г. е било закрепено правилото, че неизпълнението на приходите от дейността на органите на съдебната власт е за сметка на наличностите по сметки от предходни години и изрично е било предвидено, че при недостиг на такива средства, неизпълнението на приходите от дейността на органите на съдебна власт задължително се компенсира с допълнителна субсидия от централния бюджет.

За 2014 г. бюджетът беше сложил лимит на извънредните разходи на съдебната власт до 5 млн. лева от наличностите по сметки от предходни години (при 30 млн. лева за 2013 г. и 20 млн. лева за 2012 г.).

Писмото на главния прокурор потвърждава и намерението на съдебната власт да увеличи заплатите на магистратите, които не са актуализирани от 2012 г. При настоящите разчети и забраната за допълнителна субсидия от държавния бюджет, обаче, съдебната власт ще излезе на червено.

Oще: бюджет  бюджет 2015  владислав горанов  всс  заплати  конституционен съд  магистрати  министерство на финансите  прокуратура  сотир цацаров  съд  съдебна власт  финанси  цацаров 


Още от България

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани