Ченалова обвини прокуратурата във война със съда | webcafe.bg
newscafe

Ченалова обвини прокуратурата във война със съда

Webcafe.bg, по Нова телевизия
19.04.2015, 10:58 (обновена 19.04.2015, 11:25)
Румяна Ченалова

Снимка: © bTV

Тя отрече да познава работодателя на Петко Сертов и да е била с него на яхта в Гърция

Съдия Румяна Ченалова твърди, че е призована за разпит в пълно нарушение преди да бъде обявена за общодържавно издирване.

„Поддържахме непрекъсната връзка с органите на досъдебното производство, която беше както лична, така и чрез множество безприложни доказателства, телефонни разговори. Призовката ми беше връчена на 25 март за явяване на разпит на 31 март, без оглед на законовия седемдневен срок, в който да изготвя своята защита", каза Ченалова пред Нова телевизия.

"Не съм спряла да се боря, за да докажа моята правота. Но съм правила това по правилата на закона", каза Ченалова. На въпрос за причините, поради които тя е била отстранена от длъжност за 6 месеца, съдията посочи, че причина са два протокола по делото „Октопод", които не са прикачени към делото в срок и заради едно наказателно частно дело във връзка със „САПАРД". Според нея това е само формална причина.

„Опитвам се да намеря отговорите за случващото се с мен. Възможно е към моят арест да има отношение и факта, че бях съдия по делото „Октопод" с подсъдим Алексей Петров. Веднага след като това стана, срещу мен бе заведено дело в Македония по казус от практиката ми като адвокат", каза тя.

„По законосъобразен начин се опитвах да докажа, че срещу мен се извършват действия, които са незаконосъобразни", каза Ченалова и посочи, че е подала сигнал и до Главния прокурор, и до ЕК срещу органите от досъдебното производство преди задържането й.

По повод обвиненията на свидетел срещу нея, че е взела подкуп от 690 хил. лева, за да допълва протокол към дело, Ченалова отбеляза, че това е само един свидетел, а не са разпитани и другите хора, за които свидетелят твърди, че участват в схемата.

„Мога само да кажа, че един човек - случаен или не, добросъвестен или не, застава пред органите на досъдебното производство разказва, детайлизирайки, доукрасявайки една история за някакъв подкуп, за някакви пари. Това е един свидетел. Това е същото, ако аз днес или някой ден разкажа някаква история за едни лица, които са взели някакъв подкуп... парадоксът е, че е разпитан само един човек, а не и други хора в тази схема", каза Ченалова.

Съдията отрече да познава работодателя на Петко Сертов - Ангел Божилов, както и информацията, че е била на яхта в Гърция през зимата заедно с Божилов и прокурори от специлизираната прокуратура, и призова да се обявят и имената на дхората, които се твърди, че също са били на яхтата.

Тя похвали отношението към нея в ареста, където беше задържана за 72 часа, след като беше обявена за общодържавно издирване. „В ареста видях хора, които за разлика от много магистрати, са запазили своята човечност", каза Ченалова.

Според нея поредицата от дисциплинарни производства срещу нея в голямата си част са абсурдни.

"Чух позицията на Сотир Цацаров за работата на прокурорите, но срещу това застана думата на съдия от съда, който определи работата на прокуратурата като "не толкова добра", отбеляза Ченалова. Според нея, прокуратурата е застанала срещу българския съд, което може да се приеме и като война.

Oще: алексей петров  дело  досъдебно производство  октопод  петко сертов  прокуратура  прокурор  румяна ченалова  сертов  съд  съдебна система  съдия  ченалова 


Още от България

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани