Три опасно мръсни плажа в България | webcafe.bg
newscafe

Три опасно мръсни плажа в България

Webcafe.bg
25.05.2015, 12:09 (обновена 25.05.2015, 14:44)
кара дере

Снимка: © wikipedia.org

Морето е голямо и бактерии дебнат отвсякъде

Три плажа на българското Черноморие са с опасно мръсна вода и не са препоръчителни за летовниците - Офицерският плаж във Варна, плаж „Панорама" в курорта Златни пясъци и Попския плаж в Царево. Това става ясно от доклад на Европейската агенция по околната среда в навечерието на активния летен сезон, който обхваща 21 000 плажа и езера на територията на съюза.

Най-чистите плажове в България са в Крапец, Балчик, Шкорпиловци и Албена, Св.св. Константин и Елена, Несебър, Приморско, Китен и Синеморец.

В проучването попадат общо 95 плажа у нас. На 69 от тях качеството на водите е „отлично", на 17 - „добро", а на 5 - „задоволително". Всички вътрешни водни обекти за плаж - реки и язовири, са получили отлични оценки за качество.

Андрей Василев, представител на концесионера на варненския плаж, обясни пред Нова телевизия, че частният сектор не може да направи нищо за качеството на водите, а само за почистване на плажната ивица, осигуряване на медицинско обслужване, спасители и т.н.

По-рано той обясни пред Дарик, че и този сезон фекалните води ще се изливат в района на варненското пристанище, защото се забавя строителството на сепаратор на отпадните води от Шокъровия канал. Освен това приходите от концесиите, които постъпват в общината, се използват за ремонти на пътища, вместо за решаване на проблемите на крайбрежието, както е предвидено в закона.

През 2011 г. във водите на Попския плаж в Царево бе открита опасната бактерия Ешерихия коли, както и 20-кратно надвишаване на нормите за фекални колиформи. Там замърсяването идва по река Попска, където се изпускат пречистените води от ПСОВ „Царево".

Най-голям брой места за къпане с лошо качество на водата в Европа има в Испания, Франция и Италия, които са и с най-много изследвани обекти, съответно 2174, 3345 и 5507. На дъното на класацията е Румъния, където едва 22 на сто от изследваните обекти отговарят на стандартите за високо качество.

Първенците са Кипър, Люксембург и Малта, където всички обекти са получили отлични оценки - син флаг. Веднага след тях се нареждат Гърция и Хърватия. Като цяло 83 на сто от местата за плажуване в Европа са с отлично качество, а 97 на сто покриват минималните стандарти, което е подобрение спрямо миналата година. Туризмът генерира 10 на сто от общия БВП на Европейския съюз.


Още от България

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани