Здравната каса дава две болници на прокуратурата | webcafe.bg
newscafe

Здравната каса дава 2 болници на прокуратурата

Webcafe.bg
23.06.2015, 12:56 (обновена 23.06.2015, 13:01)
НЗОК

Документите съдържат еднакви данни за всички пациенти, независимо от заболяването и клиничната пътека

Здравната каса дава две болници на прокуратурата, заради източване на средства и документи с невярно съдържание, съобщиха от НЗОК.

В Специализираната болниза за активно лечение на хематологични заболявания (СБАЛХЗ) ЕАД - София, през май контролните органи констатираха изготвянето на стотици документи с невярно съдържание за хоспитализация на пациенти.

Документите съдържат еднакви данни за всички пациенти, независимо от заболяването и клиничната пътека (КП), по която са хоспитализирани (например всички пациенти са с кръвно налягане 130/80 или им е предписана идентична терапия).

За първото тримесечие на 2015 г. от лечебното заведение са отчетени към НЗОК 2125 пациенти или с 1695 повече от реално преминалите. НЗОК е уведомила Икономическата полиция, Прокуратурата и Изпълнителната агенция „Медицински одит" за констатираните сериозни нарушения.

Не по-малко фрапиращо нарушение е констатирано от проверяващите в СБАЛОЗ „Д-Р МАРКО АНТОНОВ МАРКОВ" ЕООД - Варна.

Лечебното заведение провежда лекарствена терапия на онкоболни пациенти с лекарствения продукт LH156 Herceptin, като в повечето случаи изписаното количество от препарата не съответства на приложеното количество, посочено в отчетните документи. В някои случаи антитуморната терапия е започнала без решение на Клиничната онкологична комисия.

Болницата неправомерно е отпускала лекарствени средства, съдържащи наркотични вещества, и неоснователно е получило сума в размер на 50 301 лв. за опиоидни аналгетици по Клинична процедура „Диспансерно наблюдение при злокачествени заболявания и при вродени хематологични заболявания".

Общите санкции, наложени на болницата, са на минимална стойност 25 500 лв. Направени са предложения за възстановяване на неправомерно получени суми на стойност 13 642 лв.

 

Oще: болница  болници  документи  здравна каса  каса  нарушения  нзок  прокуратура 


Още от България

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани