Делото "Батко и братко" завърши с оправдателна присъда | webcafe.bg
newscafe

Делото "Батко и братко" завърши с оправдателна присъда

Webcafe.bg, БГНЕС
30.04.2015, 10:57 (обновена 30.04.2015, 11:17)
веселин георгиев, батко

Снимка: © Sofia Photo Agency

Веселин Георгиев беше оправдан по делото "Батко". Софийският градски съд го намери за невинен по обвинението за набавяне на облага на братята си Бойко и Емил Георгиеви, в следствие на което са настъпили значителни вреди за държавата

Софийският градски съд оправда бившия изпълнителен директор на Пътния фонд Веселин Георгиев по делото "Батко и братко".

Според обвинението, в нарушение на Закона за обществените поръчки през 2006 и 2007 година Веселин Георгиев в качеството си на длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение, е одобрил сключването на договори за обществени поръчки за 120 млн. лв. между ръководения от него фонд и фирмите "Биндер" АД, "Инмат" ООД, Гражданско сдружение "Инфраструктурни обекти", с цел да набави имотна облага за братята си Бойко и Емил Георгиеви.

От това са настъпили значителни вредни последици за държавата.

8 години след скандала, на 28 април, прокуратурата поиска 5 години затвор за Веселин Георгиев.

Прокурор Ваня Илиева посочи, че по принцип около 7 години е размерът, който, при превес на отегчаващите вината обстоятелства, би поискала в една друга ситуация. Но, според нея, се дължи компенсация за забавено правосъдие, заради това сама поиска наказание от 5 години.

Съдът определи Георгиев за невинен.

Адвокатът на Георгиев Пламен Ялнъзов подчерта, че Георгиев не е извършил твърдяното от прокуратурата престъпление и поиска от съда оправдателна присъда.

"Невинен съм, моля да постановите справедливо решение", бяха последните думи пред съдия Петя Крънчева на самия Георгиев.

Петя Крънчева е третият съдия от Софийски градски съд, който гледа делото. Първоначално то се разглеждаше от съдия Георги Колев, но когато то беше на финала си, Колев оглави Върховния административен съд и делото трябваше да започне отново.

След това делото беше дадено на съдия Весела Дончева, но след два месеца тя върна обвинението заради "съществени нарушения".

До трето разпределение се стигна, след като Дончева се върна в Софийския районен съд, откъдето бе командирована в СГС и така делото беше поето от председателя на наказателното отделение и зам.-председател на съда Петя Крънчева.

 

Oще: батко  веселин георгиев  дело  невинен  оправдан  присъда  софийски градски съд  съд 


Още от България

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.