САС отхвърли последната експертиза на Тефтерчето | webcafe.bg
newscafe

САС отхвърли последната експертиза на Тефтерчето

Webcafe.bg
20.11.2014, 12:26 (обновена 18.12.2014, 12:14)
Златанов

Снимка: © webcafe.bg

Заседанието беше временно прекратено заради нервна криза на Филип Златанов, който се хвана за сърцето преди финала на процеса.

Софийският апелативен съд разглежда на поредно заседание делото срещу Филип Златанов - седмица след изчезването на ключови веществени доказателства.

Съдът отхвърли графическата експертиза на Валери Костадинов - автор на първия анализ на написаното в бележника на Филип Златанов.

Експертът заяви, че в изследваните от него 29 страници е установил със сигурност, че почеркът е на обвиняемото лице. Той се опита да защити тезата, че заключението на експертизата може да се докаже и по ксерокопията, така че липсата на оригиналите на двата тефтера не променя изводите му.

САС обаче прие единствено частта от експертизата, която касае записка в тефтера на Златанов по отношение на бившия главен одитор на Сметната палата Лилия Бунева.

Показанията на Валери Костадинов създадоха още повече двусмислия около казуса, а защитата на Златанов се възползва от пробойните, за да поиска отвода на експерта от делото.

Причина за недоразумението се оказа факта, че Валери Костадинов е декларирал писмено, че е правил експертизата си по копие на ксерокопието на едно от двете тефтерчета на Златанов (с черната подвързия). Самият експерт обаче твърди, че анализът е направен по оригинала на тефтерчето и то - лично в Следствието на СГП.

Костадинов заяви, че не е чел дословно съдържанието на протокола на следователя, защото му имал доверие.

Не стана ясно защо разследващите не са му представили и втория бележник на Филип Златанов (този в цвят бордо). Костадинов декларира, че никога не го е виждал и не го е изследвал.

Костадинов призна, че имал собствена версия дали Искра Фидосова не е писала в бележника. Костадинов не обясни защо е възприел подобна хипотеза, но беше категоричен, че анализът със сигурност установява, че ръкописът съвпада с този на Филип Златанов.

Разминаване се получи и по въпроса кога точно е станала срещата между вещото лице и обвиняемия, при която са взети експериментални образци на почерка - преди или след злополучното изчезване на двата тефтера на Златанов.

Съдебното заседание беше прекратено временно заради Филип Златанов, който се хвана за сърцето в залата, след като съдът отхвърли всички искания за удължаване на процеса със събиране на нови доказателства.

Златанов трябва да даде обяснения, след което делото може да приключи още днес.

Очаквайте подробности.

Oще: дело  искра фидосова  процес  сас  съд  тефтерче  филип златанов 


Още от България

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.