Прокуратурата с обвинение към управителя на "Техномаркет" | webcafe.bg
newscafe

Прокуратурата с обвинение към управителя на "Техномаркет"

Webcafe
14.11.2016, 13:29 (обновена 14.11.2016, 13:39)
николай китов, съосновател на "техномаркет"

Снимка: © Юлия Лазарова, Капитал

Николай Китов е обвинен в безстопансвено отношение към "Техномаркет"

Софийска градска прокуратура внесе в Софийски градски съд обвинителен акт срещу управителя на „Техномаркет" Николай Китов за безстопанственост. Китов е обвинен това, че в качеството му на длъжностно лице в условията на продължавано престъпление умишлено не е положил достатъчно грижи за ръководеното, управлението и стопанисването на повереното му имущество и в резултат на това са настъпили вредни последици в особено големи размери за „Техномаркет България" АД на стойност 4 229 576 лв.

От прокуратурата посочват, че в периода 27.03.2015 г. до 05.06.2015 г. Китов - в качеството си на длъжностно лице - „Старши продуктов мениджър" в „Техномаркет", умишлено не е положил достатъчно грижи за стопанисването и запазването на повереното му имущество и за възложената му работа, като не е прекратил доставките на стоките от дружеството „Техномаркет България" към дружество „МЛЛ Трейд ЕООД", въпреки достигане на договорения между дружествата кредитен лимит.

Обвиняемият не е предприел и действия по събирана не вземания на „Техномаркет България" АД към „МЛЛ Трейд" ЕООД или тяхното обезпечаване.

В резултат на това „Техномаркет" губи 4 229 576 лв. , а престъплението се определя като особено тежък случай.

Предстои делото да бъде насрочено в СГС.

Николай Китов е военен пилот по образование. Той основава най-големия по това време магазин за електротехника "Техномаркет Европа" през 1999 г. в съдружие с Христо Кусев. Към момента верига магазини Техномаркет има 60 магазина на територията на Република България, като в компанията работят над 1700 служители.

"Техномаркет" сменя собствеността си през 2006 г., когато 51 на сто от акциите на компанията са купени от фонда Екуест на Георги Крумов на цен аот 61 млн. евро. Основен акционер във фонда с 35% е Оманският държавен фонд.

През 2012 г. КТБ придобива дълга на тогавашните собственици на "Техномаркет". Към юли 2014 г. компанията има 25 млн. евро експозиция към КТБ, като обявява, че води преговори за рефинансиране на дълга, по информация на "Капитал".

Според изнесените данни за цесиите и прихващанията на големите длъжници на КТБ след поставянето й под специален надзор присъства и "Техномаркет България". Компанията е получавала дългове без опезпечения или ипотеки, като е договорила цесия за 15,8 млн. лева.

В момента основният акционер в "Техномаркет България" е италианският бизнесмен с български паспорт Едуардо Миролио, приближен до Цветан Василев.

Неговият син Франко Миролио участва в съвета на директорите на компанията, като е вписан на 8 декември 2014 г. наред с Николай Китов, Евгений Гълъбов, Гергана Якимова-Христова, Гаетано Римини и Цветан Фидански.

Oще: безстопанственост  гаетано римини  гергана якимова-христова  евгений гълъбов  ктб  николай китов  присъда  прокуратура  прокурор  съд  техномаркет  техномаркет българия  франко миролио  цветан василев  цветан фидански 


Още от България

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 31.10.2012, 14:37

1 TheRock | 14.11.201618:42

И тоя пилот!
Явно са си некадърници!
А ние избрахме такъв клоун за президент!!!
Та-ша-ци!
   

оценка

+0 -1

Най-коментирани