Какъв е бизнесът на Алексей Петров | webcafe.bg
newscafe

Какъв е бизнесът на Алексей Петров

Webcafe.bg
29.10.2015, 16:42 (обновена 30.10.2015, 14:28)
алексей петров

Снимка: © Sofia Photo Agency

Алексей Петров има дълга и пренаситена с противоречия биография: бивша барета, силовак от най-смутния период на прехода, впоследствие - солиден бизнесмен, университетски преподавател, съветник на директора на ДАНС, "лоялен гражданин" и подсъдим по мегаделото "Октопод".

След като напуска системата на МВР в началото на 90-те години, Петров влиза в новосъздаващия се охранителен и застрахователен бизнес.

Той е член на УС на застрахователната фирма "Атлас" ООД към 1993 г. Петров е член на съвета на директорите и съдружник на ЗПАД "Аполо и Болкан" от 1995 до 1999 г. Между 1995 и 2008 г. той е член на ръководството и съакционер в застрахователно и презастрахователно акционерно дружество "Средец М".

През 1996 г. създава бившето ЗАД "ЗK Спартак", което впоследствие се преименува на "ЗК Левски Спартак" - първообразът на една от най-големите съвременни застрахователни компании "Лев Инс".

Заради отказа на тогавашния вътрешен министър Богомил Бонев да издаде лиценз за застрахователна дейност на "Левски Спартак" компанията заведе дело срещу държавата за пропуснати ползи и през 2010 г. спечели иск за обезщетение в размер на 10 милиона лева.

Данните за търговската дейност на Алексей Петров показват, че между 1993 и 1995 г. е бил съдружник заедно с настоящия премиер Бойко Борисов и Румен Николов-Пашата - "Будоинвест" ООД.

Самият Борисов коментира, че фирмата е била създадена, "за да помогне на каратето".

"В един момент настъпи конфликт и се разделихме... Лошото беше, че всички, които се събрахме, разбирахме от всичко друго, а не как да направи пари от друго, а не от охрана", казва той през 2001 г., когато е назначен за главен секретар на МВР.

Дружеството не е имало търговска дейност.

През 90-те години той участва като съосновател или съдружник в още няколко компании като "Бул пауър" АД, "Квон България" ООД, "Лева груп" ООД, "Кайлъка ресурс" АД" Плевен, "Ай Ти Ви" ООД и др., като постепенно прекратява участието си в ръководството им.

Между 2000 и 2007 г. Алексей Петров обединява бизнеса си под шапката на "Лев Корпорация" АД (с предишни наименования Лев Интеркорпорация, Спартак Интер Холдинг).

Според справка в Търговския регистър Алексей Петров продължава да държи дял в капитала на компанията. Неговият брат Огнян Петров е член на надзорния съвет на "Лев Корпорация" от март 2011 г.

В момента мажоритарния пакет от акции на компанията се държи от фирмите "Пела" ООД и "Лев Истейт".

Дружеството "Пела" (до 1998 г. се нарича "Тетива" ООД) също е свързано с Алексей Петров. През 1994 г. той придобива 50% от капитала му, като увеличава дела си до 100% през 1998 г. От 2008 г. досега едноличен собственик на компанията е Ива Павлова - партньорката на Алексей Петров.

В "Лев Истейт" Ива Павлова е съдружник с израелския гражданин Хаим Овадия, а до 2011 г. в компанията има дял и Владя Борисова - дъщеря на бившия ректор на УНСС Борислав Борисов, който в момента е председател на ПГ на АБВ.

"Лев Корпорация" притежава участие в десетки компании в различни сектори на икономиката: небанкови финансови услуги, производство, транспорт, туризъм, земеделие, корпоративна сигурност и др.

Най-големият им бизнес е застрахователна компания "Лев Инс" АД. Компанията имаше интерес да придобие френската "Креди Агрикол" през 2013 г. и "Токуда Банк" в началото на 2014 г.

Малко по-късно след отнемането на лиценза на КТБ "Лев Инс" изпрати писмо с намерения за придобиването на дъщерната търговска банка "Виктория". Сделката обаче така и не се осъществи, тъй като БНБ се усъмни в ангажимента и ресурса на инвеститора.

В същата сфера работят и дъщерните дружества "Животозастрахователен институт" АД, "Здравноосигурителен институт" АД (в който съакционер е Българският Червен кръст), "Пенсионноосигурителен институт" АД и застрахователният брокер "АС БГ".

В "Лев корпорация" влиза и инвестиционният посредник "ИП Фактори" АД.

Друг сериозен бизнес под шапката на "Лев Корпорация" е "Такси С Експрес", една от най-големите транспортни фирми в София. В същия сектор влизат "Сори" ЕООД за контрол на таксиметровия превоз и "Кепитъл Лизинг" АД, фирма за лизинг и сублизинг на леки автомобили, предназначени за таксиметрова дейност и други имущества.

"Кепитъл Лизинг" се управлява от Явор Джиджев и сина му Велин. Джиджев беше главен секретар на Съюза за стопанска инициатива, чийто изпълнителен директор преди години беше Алексей Петров. В това си качество Петров участваше и в Надзорния съвет на НОИ.

В сферата на корпоративната сигурност "Лев Корпорация" има три охранителни компании: "Спартак Секюрити" АД, "Атлас" ЕООД и ИН 80 ЕООД, чиито услуги включват лична охрана на физически лица, охрана на имуществото, охрана на масови мероприятия и прояви, на ценни пратки и товари. "Атлас България" ООД е свързано дружество, което се занимава със специализирани консултации и сертификация на служители от охранителната дейност.

Сред останалите компании са "Бук Тетевен" АД за производство и преработка на дървен материал, "Хармония ТМ" АД за производство на врати и дървени рамки, "Арте Италиана", вносител на мебели от Италия, "Екобалкан" ООД, произвеждащи мляко, сирене, кашкавал и други млечни продукти, ЛКС ООД за авиокетъринг и др.

В момента Алексей Петров не участва в органите на управление на нито едно търговско дружество.

Той е президент на Българската национална федерация по карате, а от 2013 г. оглави и Балканската карате федерация.

Oще: алексей петров  аполо и болкан  атентат с гранатомет  българска национална федерация по карате  застрахователен бизнес  карате  лев инс  лев корпорация  левски спартак  мвр  охранителен бизнес  сигурност 


Още от България

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 03.02.2011, 17:46

4 iii_krv | 01.11.201508:37

Геренова, Вие , ако не се изакажете по някоя тема, то няма да Ви бъде, р'ийш ли.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 06.09.2010, 15:20

3 Manuela Gerenova | 30.10.201513:06

Кашчей Безсмертний е емигрирал от Русия и в момента води скромно съществувание под името Алексей Петров.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 30.10.2011, 04:20

2 viemel | 30.10.201501:26

Човека ви каза - грешка е станала. Черни ес класи на всяка крачка. Той е отивал към офиса да си плати данъците. Точка. Усмивка
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 23.09.2015, 15:20

1 ivanOS | 30.10.201500:41

Този е чист като детска сълзица...
   

оценка

+1 -0

Най-коментирани