Светена вода помаза най-големия пътен възел | webcafe.bg
newscafe

Светена вода помаза най-големия пътен възел

Webcafe.bg
03.08.2015, 15:48 (обновена 03.08.2015, 19:32)

1 от 5 снимки Назад Напред

Пътен възел Белокопитово - Каспичан, АМ "Хемус"

Снимка: © АПИ

Най-големият пътен възел в България от птичи поглед

Премиерът Бойко Борисов, трима министри - Лиляна Павлова, Владислав Горанов и Ивайло Московски, и кметове откриха най-големия пътен възел в България - „Белокопитово" - Каспичан на магистрала „Хемус". След церемонията Борисов обеща до края на мандата на правителството половината аутобан да бъде завършен. С днешната отсечка се прибавят още 5 километра към дългоочакваната магистрала.

Пътният възел е изцяло е финансиран от републиканския бюджет чрез Агенция „Пътна инфраструктура" - общата стойност е 66 милиона лева. Според Борисов новото съоръжение ще облекчи значително пътуващите между София и Варна, между Варна и Русе, както и местните хора, тъй като ще изведе трафика извън населените места.

Регионалният министър Лиляна Павлова оприличи новия участък на диамант и пожела това да бъде успешно начало за дострояване на оставащите 250 км от автомагистралата. Стойността на целия проект възлиза на около 2 милиарда лева с ДДС.

"Това не трябва да ни обезкуражава, това ни амбицира да работим усилено и да продължим всички дейности, с които сме се заели, за да може тези средства да бъдат осигурени през следващите години", коментира Павлова.

Директното трасе на новия магистрален участък е с проектна скорост 120 км/час и габарит 29 м, който включва две пътни платна от по 11.5 м, разделителна ивица - 3.5 м и банкети от по 1.25 метра. В участъка са изградени общо 11 съоръжения, а разгънатата дължина на пътния възел е 10 км.

„Сега новият участък струва 66 милиона лева, с толкова щяхме да сме финансирали много по-голям участък. Цялата магистрала „Тракия" струва на българите 55 млн. евро, защото е с кофинансиране от ЕС. Тук правим участък на АМ „Хемус" със 100 % изцяло държавни пари", посочи Борисов.

Той допусна Европейската комисия да бъде убедена спестените „доста пари" от строителството на магистрала „Струма" да бъдат пренасочени към „Хемус", но не уточни колко точно.

„В рамките на този мандат двата ЛОТ-а ще започнат да се строят догодина до Ловеч. Паралелно с това, знаете, че АМ „Хемус" въобще не е проектирана. Сега е проектирана, обявяваме тръжно процедури", коментира Борисов.

Според него без магистрала „Хемус" Северна България е „загубена" и затова ще бъдат положени максимални усилия тя да бъде изградена изцяло. „Събрахме повече пари от контрабандистите, някой от тях реагират остро, но няма да ни откажат, защото това, което правим, е много видимо", коментира Борисов.

Новият участък бе осветен с вода от новооткрития кладенец в Голямата Базилика Плиска. Директорът на НИМ Божидар Димитров твърди, че водата е свещена, а днес му се отдаде възможност да „изкъпе" премиера със чудодейната вода, който от своя страна поля и тримата министри.

Напомняйки, че Министерският съвет е отпуснал половин милиона лева за разкопки и реставрация в археологическия комплекс „Стара Плиска", Борисов разказа подробности във Facebook: "Ние разгледахме „Свещения кладенец", в чиито води се смята, че е бил покръстен самият княз Борис и някога са вадили вода за първите покръствания. Божидар Димитров ни поля с вода от кладенеца".

Oще: апи  белокопитово  божидар димитров  лиляна павлова  магистрала хемус  плиска  пътен възел белокопитово  светена вода  строителство  строителство на магистрали  хемус 


Още от България

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани