ВАС не пуска Петьо Еврото от Следствието | webcafe.bg
newscafe

ВАС не пуска Петьо Еврото от Следствието

Webcafe.bg, по Правен свят
12.01.2016, 12:48 (обновена 12.01.2016, 12:53)
бившият директор на следствения отдел на софийската градска прокуратура петьо петров

ВСС е длъжен да довърши дисциплинарното производство срещу Петьо Петров

Бившият ръководител на Столичното следствие Петьо Петров може да се окаже незаконно освободен от съдебната система.

Тричленен състав на ВАС отмени решението на Висшия съдебен съвет, с който кадровиците разрешиха на Петров да напусне следствието с дължимото по закон обезщетение от близо 20 работни заплати.

Причината: ВСС е бил длъжен да изчака решението на съда по жалба на бившия правосъден министър Христо Иванов.

Иванов оспорваше отказа от образуване на дисциплинарно производство срещу Петьо Петров, който беше посочен лично от ВКС като извършител на престъпление "провокация към подкуп" по прословутото дело срещу Николай Цонев.

Петьо Петров поиска да бъде освободен от системата един месец след като беше уволнен от поста ръководител на Следствения отдел на СГП. Името му беше замесено със скандалното изчезване на тефтерите на Филип Златанов.

"Висшият съдебен съвет дължи отговор по същество на въпроса има ли виновно извършено от Петьо Велков Петров противоправно деяние, което накърнява престижа на съдебната власт и представлява дисциплинарно нарушение по чл. 307, ал. 4, т. 4 ЗСВ", пише в решението на ВАС.

Съдиите приемат, че ВСС е нарушил забрана за освобождаване от длъжност на магистрат преди приключване на дисциплинарно производство.

Решението на ВАС не е окончателно и може да бъде оспорено пред петчленен състав.

Oще: висш съдебен съвет  всс  делото срещу николай цонев  дисциплинарно производство  петьо еврото  петьо петров  провокация към подкуп  съдебна власт  съдебна система  христо иванов 


Още от България

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.