Сладоледът с фипронил може да бъде върнат на пазара | webcafe.bg
newscafe

Сладоледът с фипронил може да бъде върнат на пазара

Webcafe
30.08.2017, 10:12 (обновена 30.08.2017, 10:26)
сладолед, сладоледи

Производителят трябва да направи анализа на готовия продукт

12,5 тона сладолед, за чието производство е използван яйчен прах с фипронил, може да бъде пуснат в продажба, ако се докаже, че съдържанието на веществото в него е под 0,005. Това каза Пламен Николов от Българската агенция по безопасност на храните пред Нова ТВ.

Според регламента от 2014-а година ако в готов продукт или в суровината количеството фипронил е под тази стойност, той не е опасен за потребителя. Производителят на сладолед трябва да направи анализа на готовия продукт за своя сметка и ако резултатът е под 0,005 - БАБХ ще освободи стоката за свободна реализация.

Тъй като в момента няма тези резултати, стоката е под възбрана за продажба. Николов допълни, че в Европа няма нито един пострадал потребител. Световната здравна организация определя този инцидент като умерено токсичен.

Вчера още една партида яйчен прах, съдържащ фипронил, е засечена в България като внос. Пратката е от 500 кг и е с произход Германия. Общо 470 кг от яйчения прах са под възбрана в склада на получателя като ще бъдат насрочени за унищожаване.

Отделно в преработката са вложени 93 кг яйчен прах в производството на около 12 500 кг сладолед. Към момента БАБХ е изтеглила продукцията от пазара.

Oще: бабх  българска агенция по безопасност на храните  вредно вещество  възбрана за продажба  отрова  производство на сладолед  сладолед  фипронил  яйчен прах 


Още от България

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани