Валери Симеонов готви две промени в медийните закони | webcafe.bg
newscafe

Валери Симеонов готви две промени в медийните закони

Webcafe
09.10.2017, 12:17 (обновена 09.10.2017, 13:22)
валери симеонов бг он ер

Снимка: © Bulgaria on Air

Вицепремиерът иска край на скритото държавно субсидиране на частни медии

Вицепремиерът Валери Симеонов обяви, че смята да предложи промени на медийното законодателство, свързани с публичността на собствениците на медии и ограничаване на държавното субсидиране за частни телевизии.

"Сериозно смятам да подложа на обсъждане - лично с господин Борисов - въпроса за спонсорирането. Става въпрос за доста милиони, които вървят към тези две телевизии (бТВ и Нова ТВ, б.р.) и по този начин те се явяват до голяма степен субсидирани от държавата. Трябва да се прецени дали това трябва да продължава по този начин", каза Валери Симеонов в интервю за "България он ер".

Вицепремиерът по икономическата политика посочи още, че е крайно време да се въведе изискване за яснота по отношение на собствеността на медиите.

Той потвърди намерението си да заведе дела за клевета срещу ръководителите на бТВ и Нова ТВ, изключвайки държавните БНТ и БНР от претенциите си за набеждаване по повод репликите му за "Викторгейт" в интервю за сутрешния блок на Нова ТВ.

Симеонов обяви, че е провел личен разговор с журналиста Виктор Николаев още в петък, като пред него водещият на "Здравей, България" е отрекъл да се е почувствал "заплашен" по време на интервюто.

"Кукловодите в медиите за съжаление не са само един. Има няколко кръга на въздействие върху определени групи предавания. Има две фигури, които са свързани с доста мащабно медийно влияние - едното име е Иво Прокопиев, другото е Делян Пеевски", каза Симеонов.

Кой говори от името на Министерски съвет

Проблемът на "ултиматума" към четирите национални медии е превръщането на частния казус на Валери Симеонов в позиция на Министерски съвет, каза журналистът Асен Григоров, собственик на Webcafe.bg.

"Минало през пресцентъра на Министерски съвет, това става позиция на правителството, а вицепремиерът и правителството не са едно и също нещо. Има и друг проблем - слагането на БНТ и БНР в това писмо. За тях 1997 г. се писа закон, уж им се осигури независимо финансиране, което никога не се случи така или иначе. Подозрението, че държавните телевизия и радио са подложени под натиск от властта, това прессъобщение неволно го потвърждава", каза Асен Григоров.

Журналистът Юлий Москов определи намерението за съд срещу медии като "изкуствено създадена история", но критикува Симеонов заради опита за налагане на алтернативен обществен ред на медиите.

"Валери Симеонов започна да диктува на медиите какво да говорят. "Няма да говорите за Хасково, а ще говорите, че сме увеличили пенсиите". Това е лениновото разбиране на медиите - като организатор и пропагандатор на широките народни маси, като сътрудници на властта. Властта има дълбоко заболяване: хората във властта не възприемат себе си като хора, които трябва да управляват държавата. Те мислят, че притежават държавата - и тогава отношението е по-различно", каза Москов в БГ он ер.

Oще: асен григоров  бг он ер  валери симеонов  викторгейт 


Още от България

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани