Груби нарушения в охраната на ВМЗ-Иганово | webcafe.bg
newscafe

Груби нарушения в охраната на ВМЗ-Иганово

Webcafe.bg
15.04.2015, 18:05 (обновена 15.04.2015, 18:10)
Взрив Иганово

Прокуратурата проговори за разследването на серията взривове

Нелепи нарушения във ведомствената охрана на площадката на ВМЗ в Иганово и забавяне на разследването след инцидента на 21 март заради неразчистения вътрешен периметър около взривения склад.

Това са изводите на прокурорите от Карлово и Пловдив, които бяха публикувани за първи път три седмици след експлозията на склад за боеприпаси.

"Налице са безспорни доказателства за груби нарушения при охраната на площадката, даващи възможност за нерегламентирано проникване в района", пише в доклада на държавното обвинение.

Прокуратурата е установила, че на 21 март дневната и нощната смяна на охраната във военния обект са се разминали с повече от 30 минути при размяната на постовете.

В района няма изградено видеонаблюдение, въпреки неколкократни изрични указания в този смисъл от служители от КОС, извършващи редовни проверки, се твърди в съобщението на следствието.

От около 1 година не функционирала сигнало-охранителната техника на склад № 6 „Холандски" - от 12.05.2014 г., поради дефектирал датчик на врата на склада, според отразеното в дневника на дежурната на охраната.

Не става ясно защо СОТ не е сменен в период от 10 месеца, както и дали ръководството на военния завод е било информирано за това.

"Недоумение буди и фактът, че на изградените на обекта врати на складовете със съхраняване боеприпаси са били снабдени с прозорци, през които без особени усилия за счупването им, могат да бъдат подхвърлени различни предмети , в това число леснозапалими течности и др., които са в състояние да предизвикат горене или други инциденти с непредвидими последици", пише в доклада на прокуратурата.

Най-забележителният детайл от анализа на пропускателния режим в "пионера в превантивната дейност", както икономическият министър Божидар Лукарски наричаше ВМЗ-Сопот, е фактът, че във военната база е влизал неназован "коневъд", допускан по свое усмотрение и без пропуск, за да наглежда "20 броя коне под предлог от необходимостта същите да изяждат тревата между складовете и в целия район - с което се избягвала необходимостта същата да се коси, заради изискванията за протипопожарна безопасност".

Наред изложение на пропуските в охраната прокуратурата е поискала от Министерството на вътрешните работи жандармерията да се включи в охраната на заводската площадка в Иганово.

Oще: армия  взрив  взривове  видеонаблюдение  вмз  вмз сопот  военен завод  доклад  завод  инцидент  нарушения  охрана  прокуратура  ръководство  сигурност  сопот  сот 


Още от България

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.