Теодора Точкова е новият главен съдебен инспектор | webcafe.bg
newscafe

Теодора Точкова е новият главен съдебен инспектор

Webcafe.bg
02.04.2015, 10:02 (обновена 02.04.2015, 10:07)
съд

Със 195 гласа "за" парламентът избра Теодора Точкова за главен съдебен инспектор

Парламентът избра Теодора Точкова за главен съдебен инспектор с впечатляващо мнозинство от 195 гласа "за", един "против" (от независимите депутати) и 1 "въздържал се" (от РБ).

С днешния си избор Народното събрание сложи край на кадровата криза в съдебния инспекторат, която продължи цели 2,5 г. след изтичането на мандата на Ана Караиванова.

Теодора Точкова е съдия от Административен съд - Хасково и има над 20 г. юридически стаж.

Тя беше избрана в конкуренция с Вера Чочкова, като и двете се явиха за втори път в процедурата по избор на главен съдебен инспектор. И двете кандидатури бяха издигнати от Съюза на съдиите в България.

Изборът на главен съдебен инспектор се бави повече от 2 години заради политическата криза и изискването за формиране на конституционно мнозинство при избора.

Мандатът на Ана Караиванова (която и досега изпълнява функциите си в оставка) приключи още на 9 януари 2013 г. Междувременно се смениха 3 комплекта законодатели и правителства, но процедурата за избор на наследник на Караиванова буксува досега.

Първият опит за избор беше провален заради оттеглянето на скандалната (и единствена) кандидатура на съдия Веселина Тенева.

Вторият опит, при който бяха номинирани Чочкова и Точкова, се провали поради невъзможността за събиране на необходимото мнозинство от 2/3 от народните представители. До гласуване дори не се стигна, тъй като процедурата по избор на главен съдебен инспектор съвпадна с правителствената криза, която доведе до оставката на кабинета "Орешарски".

Проблемът с избора на главен съдебен инспектор присъства дори в последните доклади за напредъка на България в съдебната реформа.

 

Oще: ана караиванова  вера чочкова  всс  главен инспектор  главен съдебен инспектор  избор  инспекторат  магистрат  народно събрание  парламент  съдия  съюз на съдиите  теодора точкова 


Още от България

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.