Калфин иска пенсионна възраст 65 години | webcafe.bg
newscafe

Калфин иска пенсионна възраст 65 години

Webcafe.bg
29.11.2014, 10:30 (обновена 18.12.2014, 11:45)
Ивайло Калфин

Вицепремиерът и социален министър настоява за обвързване на пенсионната възраст с продължителността на живота

Българите да се пенсионират на 65 години иска вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин. Соиред него така хората ще могат да получават нормални пенсии.

"Ако действащото законодателство не се промени, ще настъпи един хаос в пенсионната система", каза Калфин пред "Дарик".

Целта на промените е пенсията, която се получава човек, да бъде около 80% от заплатата, която е взимал. По думите на Калфин в момента средната пенсия е 236 лева, средната работна заплата е 865 лева, което означава, че средната пенсия е три и половина пъти по-ниска. При 860 лева средна заплата, хората трябва да се пенсионират със 700 лева пенсия, ако работи добре тази система, подчерта Калфин. Той увери, че със синдикатите и работодателите са се разбрали да търсят бързо трайните решения, за да не правят кръпки само за една година. Задължително е пенсионната възраст да се обвърже с продължителността на живота, каза още Калфин.

В момента мъжете се пенсионират на 63 години и 8 месеца, а жените - на 60 години и 8 месеца.

„Пенсията трябва да се обвърже и с продължителността на живота. Много хора в България обаче си отиват млади, има висока смъртност в предпенсионна възраст", каза още Калфин.

Предложеното увеличение на възрастта за пенсиониране от догодина е с 2 месеца.

Преди дни социалният министър предложи и промяна в Кодекса за социално осигуряване, според която безработни, на които не достига една година до пенсиониране, ще получат право на пенсия, но с намален размер. По-ранното пенсиониране ще се разрешава само на хора, на които не им достига възраст, защото недостигът на стаж може да се купи.

Oще: ивайло калфин  калфин  пенсионери  пенсионна възраст  пенсия  социална реформа  социално министерство 


Още от България

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 27.11.2013, 19:18

1 Nikkor | 29.11.201421:26

Само едно искам да попитам г-на Калфин.
Що говореше точно обратното га беше кандидат за президент със майор Деянов?
Че възрастта за пенсионирене трябва да се увеличи е ясно.В Швеция например е 65 г. за мъжете.Има и други важни неща, които България трябваше да свърши за тези 25 години. Например да се спре със ранното пенсиониране на полиционерите.Ще има ли смелостта г-н Калфин не само да го каже, но и да го започне?
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани